EM-stjärnorna kan lära av Loreen

av Åsa Petersen På lördag står svenska Loreen på scen i Baku, Azerbajdzjan. Meningen är att hon ska sopa hem segern i Eurovision Song Contest med sin favorittippade discostänkare Euphoria.

24 maj 2012 06:12

Allt fler röster har höjts för att Loreen ska våga tala om demokrati och mänskliga rättigheter under sitt besök i den hårdföra diktaturen. Många har missat att hon redan för länge sedan sa att hon ville träffa människorättsorganisationer i Baku, vilket hon nu har gjort.

Loreen tar sitt ansvar. Frågan är om herrlandslaget i fotboll gör det?

I sommar går fotbolls-EM av stapeln i Ukraina. Förra helgen firades Pride i huvudstaden Kiev.

Eller firades och firades. De inhemska och ditresta hbt- aktivisterna fick aldrig genomföra någon prideparad. Den planerades i hemlighet men fick ändå ställas in av säkerhetsskäl. De nynazistiska och högextrema motdemonstranterna var för många och för våldsamma.

Nyhetsbyrån Reuters dokumenterade den brutala misshandeln av Svyatoslav Sheremet, ledaren för Gay Forum of Ukraine. På bilderna syns hur han kryper ihop till en boll på marken, med ansiktet mot gruset. En gärningsman hoppar med full kraft på hans rygg och andra sparkar honom.

Den svenska RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund var på plats i Kiev.:

– Arrangörerna är glada över att det inte gick värre, och ser positivt på att Pridearrangemanget i alla fall har lyckats visa på homofobin i det ukrainska samhället. De planerar att försöka ordna Pride igen nästa år och hoppas på stor internationell uppmärksamhet, berättar hon för gay- tidningen QX.

Socialdemokraterna i Nederländerna och De Gröna i Tyskland tänker ta parlamenten till hjälp för att lyfta frågan om deras fotbollslandslag ska få åka och spela i Ukraina över huvud taget. Att hålla det svenska EM-laget hemma är orealistiskt – och inte ens önskvärt.

På plats i Ukraina kan fotbollsstjärnorna från hela Europa göra stor skillnad. Tänk om de i intervjuer tog upp hetsen mot hbt-personer i landet! Tänk om de sa "Vi accepterar inte det här!" och manifesterade för människovärdet i samband med matcherna.

Då skulle de ukrainska myndigheterna få klart för sig att omvärlden inte stillatigande ser på.

Det är lika rimligt att det svenska EM-laget står upp för mänskliga rättigheter i Ukraina som att Loreen gör det i Azerbajdzjan. Att vara stjärna innebär att ha lyskraft. Den lyskraften kan användas i goda syften, för att försvara människors rätt att leva i frihet från förtryck.

Låt oss hoppas att förbundskaptenen Erik Hamrén och lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic tar chansen.

Åsa Petersen är frilansjournalist och författare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa