Rasister och deras medlöpare

Nätets anonyma hetsare drar igång ett drev som leder till mordhot mot journalister. Etablerade opinionsbildare blundar.

1 september 2015 06:45

Två journalister har, oberoende av varandra, fått upp ögonen på en anonym skribent som är verksam på en högerextremistisk sajt. De söker upp henne för samtal. Så gör man inför publicering av artiklar på nyhetsplats. Det hör till pressetiken.

"Sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter". Så säger en punkt i de pressetiska reglerna.

Men det hade journalisterna inget för. Skribenten ville inte prata med dem. I stället skrev hon en krönika där hon anklagade journalisterna för trakasserier och försök att tysta henne.

De två journalisterna är Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius och frilansjournalisten Annika Hamrud. Den anonyma skribenten kallar sig "Julia Caesar". Hon är krönikör på danska sajten Snaphanen, som är en del av den så kallade Eurabia-miljön – en politisk föreställning vars huvudbudskap är ett civilisationskrig där islam håller på att ta över Europa.

"Julia Caesars" text är känslosam. I sak finns dock inget som tyder på att journalisterna ens närmat sig gränsen för det otillbörliga. Hon beskriver två personliga kontaktförsök från Orrenius plus ett par mejl, samt ett kontaktförsök från Hamrud och några förfrågningar på omvägar – under ett års tid. "Julia Caesar" har sin yttrandefrihet. Orrenius och Hamrud har sin.

Vad skriver då denna "Julia Caesar" i sina krönikor? I en rasbiologisk text från 1 september 2013 finns följande resonemang: "Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittliga IQ och därmed också ekonomi, välfärd och på sikt möjligheten att bibehålla ett demokratiskt statsskick."

I en krönika 9 februari i år, skriver hon om våldtäkter: "Politikerna våldtar sitt eget folk genom årlig massimport av tiotusentals muslimska män med forntida kvinnosyn." Hon avslutar: "Det finns ett ord för de inpiskade samvetslösa lögnare, både bland politiker och journalister, som bär ansvaret för denna krigföring mot svenska folket: Landsförrädare."

Och här ett exempel till, från 9 mars i år, om svenska kvinnor, under krönikerubriken "Grattis alla fittbärare": "Kvinnor tas som gisslan av sina hormoner och omsätter sina heta drömmar om virila mörkhåriga främlingar i politiska ställningstaganden för öppna gränser och globalt omhändertagande."

Men nu var alltså denna skribent offer, enligt henne själv, varför hon publicerade namn och foton på Orrenius och Hamrud, samt Orrenius mobiltelefonnummer. Det gjorde hon i helgen. Båda journalisterna har överösts av hatsamtal och fått ta emot mordhot.

Det finns dock en ingrediens till i denna historia. Marika Formgren, tidigare konservativ ledarskribent, ryckte ut till stöd för "Julia Caesar". I söndags manade hon på sin blogg till bojkott av Dagens Nyheter. Formgren ville se en rad SD-nära och mer öppet rasistiska sajter, som hon namngav, i en gemensam bojkottaktion mot tidningen.

Hon tog visserligen avstånd från hot mot tidningens medarbetare men kan knappast vara omedveten om effekten av sin rubrik "DN har förklarat krig" och annat av det slaget i sin text som hon ställer mot "Julia Caesar" som Formgren beskriver som "moderlig, empatisk, solidarisk, full av ömhet om omsorg".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!