Vinst är inte fult

I går hade turen kommit till Lars Ohly i Dagens Nyheters porträttserie av partiledarna. Två gånger fick Lars Ohly frågan om inte möjligheten att bli rik på eget företagande skulle kunna fungera som drivkraft för människor att starta företag. Och två gånger missförstår Ohly frågan – eller verkligheten.

9 juni 2010 06:30

Det börjar med att Ohly påtalar behovet av att sänka skatten för elitidrottare. Han har noterat att många svenska fotbollsspelare hellre spelar i utländska klubbar.

– När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott, i kombination med den positiva effekt eliten har på breddidrotten. Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge, säger Ohly.

Men när han får frågan om inte samma resonemang skulle kunna tillämpas på entreprenörer och uppfinnare svarar han att det är problematiskt att chefer tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Och på frågan om framgångsrika företagare inte kan fungera som inspiration för andra att starta företag svarar Ohly att inte alla kan bli chefer.

Såhär förvirrat kan det bli när man å ena sidan ser rationellt på hur elitidrotten fungerar, å andra sidan bär ideologiskt fördunklande glasögon inför allt som gäller näringslivet i övrigt.

För det första: Det är inte bara elitidrottare som flyr Sverige när skatten blir för hög. Kapital såväl som entreprenörer och uppfinnare försvinner till utlandet, och färre kommer hit.

För det andra: Entreprenörer och småföretagare är inte en grupp som kan klumpas ihop med den där lilla klicken av oerhört välbetalda direktörer och chefer.

Ohly talar om ett samhälle där de ekonomiska klasserna är skarpt avgränsade och klassresor sällsynta eller omöjliga, där den anställde för alltid är anställd och den stora massan sugs ut av fåtalet kapitalister och deras hantlangare. I ett sådant samhälle gör framgångsrika förebilder ingen skillnad.

Men i ett samhälle där undersköterskan kan starta ett hemtjänstföretag och lokalvårdaren ett städföretag, är förebilderna och berättelserna det som kan få människor att våga ta språnget. Det och utsikten att tjäna mer pengar.

Vänsterpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, hävdar ofta att det är i de små företagen som nya jobb skapas. Samtidigt tyngs de, i olika grad, av en ångestladdad inställning till vinst. Helst vill väl Vänsterpartiet att människor ska starta företag av andra skäl än viljan att tjäna pengar. Girighet är nämligen, enligt Ohly, den värsta dödssynden av dem alla. Men elitidrottarnas skatteplanerande bör alltså belönas med en skattereduktion. Förklara det den som kan.


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa