Bostadshus bits inte

Liv och rörelse på Visholmen. Det efterlyses i dagens Strengnäs Tidning. Flera goda medborgarförslag luftas: café, restaurang, utställningslokal, ett vandrarhem, en utomhusscén och mycket mer. Den lilla halvön har ett fantastiskt läge, med stadskärnan i ryggen. Det är synd att Visholmen är tyst och död stora delar av året, och stora delar av dygnet.

20 november 2010 08:30

Den nya majoriteten har i sin majoritetsförklaring skrivit att Visholmen ska utvecklas till en rekreationsplats för alla åldrar. Bra att kommunledningen vill utnyttja området och dess potential. Ännu bättre är att den politiska majoriteten inte har bundit upp sig vid några löften om vad som inte ska ligga på Visholmen, vilket skedde före valet 2006 då samtliga partier lovade att inte bygga bostäder.

Bostadshus är inte farliga, tvärtom. Inget skapar så mycket liv och rörelse som bostäder. Caféer måste stänga på kvällen, utomhusscener kan te sig spöklika de kvällar ingen uppträder. Men bostadshus gör ett område levande mer eller mindre dygnet runt. Och det ena utesluter förstås inte det andra.


Planen för att utnyttja Visholmens potential finns redan. Den är både realistisk och tilltalande och syftar inte till att exploatera hela området. I planen föreslås att det byggs bostadshus på en liten yta i nordöstra änden, mot stranden, med lokaler på bottenplanet som kan användas till caféer, utställningar, restauranger – eller vad man nu vill. Kommunen skulle tjäna någonstans mellan 15 och 20 miljoner på att upplåta mark till fastighetsbolag, vilket skulle kunna finansiera den modesta konferensanläggning som föreslagits på Visholmens motsatta sida.


Det är dags att damma av den planen och ge Visholmen liv och rörelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa