Frihetens fiender

29 december 2010 19:14

Med största sannolikhet avvärjdes ett allvarligt terroristangrepp i går när den svenska säkerhetspolisen och dess danska motsvarighet PET grep fem män i en sedan länge planerad och samordnad insats. Jyllandspostens tidningsredaktion som ligger vid Rådhuspladsen i centrala Köpenhamn, tros ha varit målet för ett terrorangrepp inom de närmaste dagarna. I samma hus finns redaktionerna för ytterligare två av Danmarks största dagstidningar.

Fyra av de fem gripna männen är medborgare eller bosatta i Sverige, den femte har uppehållstillstånd i Danmark. Fyra av dem befann sig i Danmark när de greps i går, en i Stockholm. PET betecknar de gripna som militanta islamister.

Tanken bakom valet av måltavla är uppenbar. Det var Jyllandsposten som 2005 publicerade de ökända profetkarikatyrerna som, tillsammans med några icke publicerade bilder, förevisades i stora delar av arabvärlden och skapade ilska, bojkotter och upplopp.

Men symboliken är större än så. En frispråkig tidning är en företrädare för dessa våldsdyrkande extremisters största fiende, åsikts- och yttrandefriheten. Den planerade attacken skulle ha varit ett angrepp mot det öppna och fria samhällets fundament.

Gärningsmännen kanske tror att de går sin guds och alla rättrognas ärende. Men vad skadar världens muslimer och islams rykte mest: en handfull mer eller mindre anstötliga, mer eller mindre intelligenta, satirteckningar – eller att militanta organisationer är beredda att döda civila danskar med islam som förevändning?

PET och Säpo verkar anta att femmannagruppen har kopplingar till internationella terrornätverk, men vill inte uppge vilket eller vilka. En del polisarbete återstår innan bevisningen är fullständig och allmänheten kan få veta omständigheterna. Det nyttar lite att spekulera mer i uppsåt och kopplingar. Vi kan bara återigen konstatera att terror är ett reellt hot runtom i världen, så också i Norden.

Det avvärjda hotet ligger nära i tiden med händelsen i Stockholm den 11 december. Det är lätt att gripas av känslan att terrorhotet blir allt större. Men det finns ingen anledning att dra sådana slutsatser, och varken PET eller Säpo har höjt nivån på terrorberedskapen.

I försvaret av det öppna samhället ligger att anhålla, åtala och lagföra de mörkermän som vill sprida död och skräck. Däri ligger också att aldrig någonsin misstänkliggöra eller skuldbelägga individer enbart på grund av att de har samma etikett på sin religion eller samma etniska ursprung som gärningsmännen. Gör vi det är det fria samhället riktigt illa ute.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa