En osnygg reträtt

Eskilstunas socialdemokrater ändrar sig om Parken Zoo. Partiet vill nu ha en ”dialog om tänkbara framtidslösningar och driftsformer med eller utan helt eller delvis kommunalt engagemang” som det heter i pressmeddelandet. Vägen mot en privatisering av Parken är alltså beträdd.

26 januari 2011 06:47

Här hade man kunnat nöja sig med konstaterandet bättre sent än aldrig och göra tummen upp för Socialdemokraterna. Tyvärr går det inte. För det sätt på vilket partiet presenterar sitt åsiktsbyte är oförskämt.

”Under en rad år har en debatt förts om parkens framtida ägande. En debatt som leder till att skada Parken Zoo som varumärke och Eskilstuna kommun som ort”, skriver partiet. ”Det politiska spel och därmed nedskrivning av Parken Zoo:s varumärke som bedrivits från olika håll är farlig för orten och måste få ett stopp”, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i samma pressmeddelande.

Smaka på det. Kritik mot förhållanden i Eskilstuna och argument för förändring bör alltså viskas i kommunalrådets öra, inte framföras offentligt. Det senare förfarandet skadar nämligen Eskilstuna kommun och är farligt för orten.

Det som kännetecknar turerna kring Parken Zoo är annars att Socialdemokraterna gång på gång har fattat fel beslut. De accepterade utredningen 2007-2008 och köpte den berömda femårsplanen trots att det fanns kritik mot dess statiska upplägg och brist på nytänkande. Nu ser vi resultatet.

2008 föreslog Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet en utredning om försäljning och entreprenad av hela eller delar av Parken Zoo, om hur det hela kan lösas på det ekonomiskt mest fördelaktiga sättet för kommunen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sade nej.

Efter 2008 års jätteförlust meddelade Jimmy Jansson att hans tålamod var slut, använde ord som ”oacceptabelt” men nöjde sig ändå med beskeden från Parken Zoos ledning om framtiden. Två år senare har inte bolagets ekonomiska situation förbättrats på något avgörande sätt. Parken fortsätter göra förluster på 10-20 miljoner kronor vid en omsättning på 50-60 miljoner.

Socialdemokraterna har inte lett i denna fråga utan agerat destruktiv bromskloss. I stället för att öppna för en grundlig ombyggnad har de putsat lite på fasaden.

I den bästa av världar hade partiet utan omsvep medgett att det har haft fel och nu tvingats tänkta om. I denna politiska värld räcker det med att Socialdemokraterna åtminstone gör en reträtt utan att slå vilt omkring sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!