Naivt och fördomsfullt

Jag vill tacka Maj-Lis Lööw (S) för att hon oförtrutet kämpar emot alla former för missbruk. Jag har några invändningar när du skriver: "Kanske för att det är så totalt obegripligt hur någon överhuvudtaget kan komma på att stoppa i sig, röka eller injicera något som man vet kan bli ett helvete från dag ett."

23 november 2012 05:07

Ditt resonemang i det här fallet låter både naivt och fördomsfullt. Varför dricker Jeppe? Den frågan borde man ställa oftare. Känner man att man redan befinner sig i ett helvete på jorden då kanske det inte är så långt bort att ta till drogerna för att slippa känna smärta, oro, ångest eller vad det må vara. Man kanske måste ha varit där för att riktigt kunna förstå ett sådant val?

Flera politiker vill legalisera så kallade lätta droger. Drogliberaler förklarar ofta sin åsikt med att de tror att samhällets fördömanden kommer att minska om man tillåter de "lätta" drogerna, till exempel marijuana. Var har de fått det ifrån? Alkohol är en laglig drog. Hur ser gemene man på en alkoholist? Moraliseras det inte över dem? Jag skulle önska att man oftare ställde frågor.

Jag har arbetat med missbrukare i många år. De har berättat för mig om hur de har blivit bemötta, stämplade och misstolkade. För att kunna hjälpa någon är Sören Kierkegaards ord guld värda: "Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där…" Alla önskar vi att bli sedda och respekterade oavsett vad vi har varit med om.

Margit Urtegård

Ledamot i kommunfullmäktige i Strängnäs

SVAR: Självklart Margit, alla ska bli sedda och respekterade oavsett vad de varit med om och visst kan det finnas förklaringar till att man hamnar i missbruk. Men insikten om att man riskerar ett beroende redan första gången man provar ett narkotiskt preparat kan väl knappast kallas naivt.

Och det var sannerligen inte avsett att fördöma eller moralisera. Du som tycks följa mina krönikor har säkert noterat att jag aldrig ägnar mig åt det. Men som jag skrev den här gången, narkotikaproblemen är en komplex fråga som inte helt låter sig beskrivas i en krönika. Så det är bra att fler deltar i debatten.

Maj-Lis Lööw

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa