Lämna Paulinska i fred

av Susanna Birgersson Den kan nog bara beskrivas som ett flerstämmigt ramaskri, reaktionen på planerna att anpassa konsertsalen vid Paulinska skolan till sammanträdeslokal för kommunfullmäktige. Men varför inte utnyttja en lokal som ofta står tom? Jag ska ärligt säga att jag inte riktigt har förstått indignationen. Tills i går.

31 mars 2011 06:37

Jag företog nämligen en liten studiepromenad och fick en titt på den modesta men ändå pampiga konsertsalen. Fin akustik, generös scen och en charmig stenbalkong. Där finns sittplatser för 192 åhörare, kanske några fler om man klämmer in stolar utmed väggarna. Det är inte ett dugg svårt att förstå att politikerna gärna skulle ha sina möten där. Däremot är det svårt att föreställa sig hur salen skulle kunna göras om utan att antalet sittplatser reduceras. Om politikerna ska ha bord framför sig måste ju sittplatserna bli färre.

Den paulinska konsertlokalen är inte en av många, utan Strängnäs enda, förutom Domkyrkan som strängt taget inte är någon konsertlokal. Det låter märkligt att minska publikutrymmet bara för att politikerna i majoriteten vill sammanträda under flotta former.

På min promenad kikade jag också in i kommunhuset och tog hissen upp till femte våningen och Gyllenhjelmssalen som under många år fungerade som sammanträdesrum för kommunfullmäktige. Från väggen blickar en lång rad tidigare fullmäktigeordföranden ner och det finns inget som hindrar att salen rustas upp en smula och åter tas i bruk.

En renovering av Gyllenhjelmssalen är också vad kommunfullmäktige beslutade om i augusti förra året. Det framhöll Dag Bremberg (Mariefredspartiet) och Jan Eriksson (Strängnäspartiet) på tidningens debattsida för en vecka sedan. Den återrapportering om förutsättningarna som beställts till oktober, rann ut i sanden och i december dök idén om Paulinska i stället upp. Varpå den strida strömmen av debattartiklar och insändare indikerar hur många Strängnäsbor känner inför idén.

Majoriteten, genom Lotta Grönblad (S), har medgett att hanteringen inte skötts på ett bra sätt och på tisdag ska kommunstyrelsen besluta om att tillsätta en utredning som förutsättningslöst ska titta på ett antal olika alternativ, däribland Paulinska. Men fortfarande är det oklart om, när och varför beslutet att rusta upp Gyllenhjelmssalen upphävdes.

Och fortfarande är det oklart för mig varför denna fråga tillåts uppta så mycket politisk energi och tappa majoriteten på förtroendekapital. Det måste finnas viktigare områden att fokusera, mer avgörande frågor att ta strid om.

Så se till att kvickt ställa i ordning översta våningen på kommunhuset eller upphäv kommunfullmäktigebeslutet genom ett nytt beslut och stanna kvar i Djäknehallen. Men få ett slut på den här karusellen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa