Du blir inte fet av en kålrot

av Susanna Birgersson

Få avslöjanden har förvånat mindre: Ekots inslag i går om att kött- och mejeriproducenter har finansierat studier som visar att en kosthållning med mycket kött och feta mejeriprodukter leder till viktminskning.

31 augusti 2011 06:05

Det är inte så förfärligt upprörande, åtminstone inte så länge läkare och folkhälsomyndigheter förstår att kritiskt granska resultaten.

LCHF, Atkins, South Beach-metoden och liknande verkar onekligen fungera. (Det gör för övrigt även ägg- och grapefruktdieten.) Därmed inte sagt att de är nyttiga. Säkert finns det mer än en kardiolog som oroar sig över att folk tror att de ostraffat kan hälla i sig 40-procentig grädde. Världscancerfonden avråder helt från charkprodukter. Och så sent som förra året presenterades en stor amerikansk studie som visar på ett tydligt samband mellan att äta mycket rött kött och att drabbas av cancer i urinblåsan, en av de vanligaste cancerformerna hos män.

Det som ger en slät och slank utsida är alltså inte nödvändigtvis det bästa för blodkärl och inälvor.

Till det kommer att klimat- och miljöpåverkan är enorm från köttproduktionen. Foderframställning, transporter, uppvärmning och gaser från djuren bidrar i förlängningen till de globala klimatförändringarna. De stora mängderna avfall från köttfarmarna övergöder vattendrag och leder till att växter och djur dör. I tidsskriften Environmental Science and Technology publicerades nyligen en artikel av bland andra Daniel Conley, forskare vid Lunds universitet, som visar att bottendöden i Östersjön är ännu mer utbredd än vad man tidigare vetat.

Vidriga levnadsförhållanden, plågsam slakt och överanvändning av antibiotika är andra problematiska aspekter av vår stegrande köttkonsumtion.

Det är trendigt att ta en extra biff i stället för att komplettera portionen med potatis, pasta eller ris. Även rotfrukter – extremt klimatsmart mat – liksom flera slags bönor (trots högt proteininnehåll) är fel enligt kött- och fettdietisterna. Med jämna mellanrum upplyses vi om att den eller den Hollywoodstjärnan livnär sig på en köttdiet – och titta, man kan räkna hennes revben.

Valet står inte mellan personlig hälsa och en välmående planet. När vi vet hur den stigande köttproduktionen påverkar miljö och klimat, framstår det som rätt egocentrerat att välja en diet som bygger på stora mängder animaliskt protein. De allra flesta kan hålla en sund vikt med en allsidig kost. Och det är väldigt sällan som övervikt och fetma kan skyllas på kålrötter och bönor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Birgersson