Fyrklövern har förlorat

av Alex Voronov Turerna om skolorna i centrala Strängnäs är en fallstudie i hur en fråga kan gå mot en lösning som ingen av aktörerna vill ha.

25 april 2012 06:11

Den politiska majoriteten säger nej till folkomröstning för att ärendet inte passar en sådan hantering, för att den kan sabotera omorganisationen och för att redan själva genomförandet av folkomröstningen vore en prestigeförlust för majoriteten.

Det stora oppositionspartiet Moderaterna har visserligen stött folkinitiativet men medger att frågan inte är idealisk för folkomröstning. Partiet lovar dock inte, om det får makten, att organisera grundskolorna enligt F-6 överallt och har även presenterat ett kompromissförslag som skulle undanröja folkomröstningen.

Det visar den förmåga till ansvarstagande som ledarredaktionen tidigare efterlyst från Moderaterna i frågan. Nu har M ryggen fri.

Inte heller föräldranätverket bakom folkinitiativet vill ha folkomröstning, inte egentligen. På måndagens debattsida i Strengnäs Tidning skriver dess företrädare att de hellre ser en noggrann redovisning av omorganisationens pedagogiska och ekonomiska vinster samt en barnkonsekvensanalys.

Det blev inget grönt ljus till folkomröstningen på måndagens fullmäktige. Men vägen dit är fortfarande öppen. Ärendet sändes tillbaka till förvaltningen för beredning av hur en folkomröstning ska genomföras praktiskt.

Ansvaret måste nu läggas på den politiska majoriteten som har hanterat frågan riktigt illa. Man har inte förankrat omorganisationen hos de berörda, har på ett tidigt stadium låst processen och har visat obefintlig vilja till kompromiss.

I stället har majoriteten spelat en sorts chicken race, där den vägrat acceptera att det finns tillräckligt med fullmäktigeröster för en folkomröstning och att oppositionen menar allvar.

Resultat: Jens Persson (C), Fredrik Lundgren (FP) och de andra majoritetspolitikerna kan inte komma ut ur detta annat än som förlorare. De har nu att välja mellan att bli överkörda eller att genomföra ordnad reträtt.

Under fullmäktige blev de hårt trängda och räddades av ett återremissyrkande från det i grunden folkomröstningspositiva Miljöpartiet som har svårt att navigera i den här frågan.

Återremissen ger tid för förhandling och kompromiss. Majoriteten avgör hur det blir.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa