Kommunalrådet kräver: nyhetsartikel först, ledare sedan

av Alex Voronov I måndagens tidning hade vi en ledare om den förestående avsättningen av Moderaternas gruppledare i Eskilstuna. Samma dag berättades om detta på nyhetsplats. Här på tidningen inbillar vi oss att sådant hör till vårt arbete – snabbhet och aktualitet i både nyhetsartiklar och ledarkommentarer.

14 september 2012 06:01

Men det gillades inte av kommunalråd Magnus Johansson (MP). I måndags skrev han följande kommentar på ekuriren.se:

”Ledarsidan skriver samma dag som nyheten presenteras på redaktionell plats. Ställer mig frågande till nyhetsredaktionens integritet. Finns fler exempel på när det börjar likna kampanjjournalistik från Kurirens sida. Tråkigt. Det är ju journalistens gärning som vi betalar för. Den skadas om dess oberoende ifrågasätts.”

Det hela engagerade Johansson så starkt att han framförde samma budskap på Twitter:

”Verkar vara svängdörrar mellan politisk redaktör och redaktion på ekuriren. Det är sällan bra. Trovärdighet och oberoende är vad vi betalar för.”

Nu arbetar i och för sig även jag på redaktionen, inte på marknadsavdelningen eller på tryckeriet. Och ledarsidan är redaktionell plats, till skillnad mot annonsplats.

Men detta är småsaker i sammanhanget. Kunskap om grundläggande begrepp i tidningsarbete är kanske inget som bör förväntas av Johansson.

Jag blev dock nyfiken på en utveckling av kritiken. Borde inte vi på ledaravdelningen prata med nyhetsreportrar om annat än vädret och valet av dagens lunchställe? Borde jag och Agneta Lokrantz hållas ovetande om vad som kommer att stå på nyhetsplats i morgondagens tidning?

Jag ställde dessa enkla frågor till Johansson på Twitter men fick inga svar, bara undvikande frågor tillbaka. Därmed svävar jag i fortsatt ovisshet om hur kommunalrådet har tänkt, men lutar mot att han inte har tänkt särskilt länge, vilket inte hindrade honom att ifrågasätta våra nyhetsreportrars integritet och yrkesheder. Uppträder han så även mot partikamrater och politikerkollegor?

Hur ser då relationen mellan tidningsavdelningarna ut? Ja, här finns inga hemligheter. Ledaravdelningen deltar på redaktionens morgonmöten, pratar med reportrar om dagens arbete, utbyter artikeluppslag. Det händer också att vi testar tankegångar på reportrar eller ber dem läsa ledarutkast för faktakoll.

Jag sitter i redaktionsledningen, som består av avdelningschefer på redaktionen, och får även den vägen veta vad de olika avdelningarna gör i närtid och långsiktigt.

Ledarskribenter och nyhetsjournalister har olika uppgifter – opinionsbildning respektive nyhetsförmedling. Vi arbetar dock på en tidning vars delar utgör en helhet.

Den som är trygg i sin journalistiska roll och respekterar andras behöver inte bygga brandväggar mellan avdelningar, pinka revir eller vänta med ledarkommentarer för att tillfredsställa stingsliga kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa