Åkesson hycklar om nolltolerans

av Alex Voronov Sverigedemokraterna ska tillämpa nolltolerans mot "extremister, rasister, rättshaverister" i de egna leden, skriver Jimmie Åkesson i ett brev till medlemmarna. Han uppmanar dem som känner sig träffade eller har problem med hans formuleringar att lämna partiet frivilligt. "Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning."

16 oktober 2012 05:30

Partiledningens reaktion är förståelig. Nästan var och varannan vecka ertappar Expo och sajten interasistmen.se sverigedemokrater med rasistiska uttalanden. Det ger dålig publicitet och motverkar partiets ansträngningar att framstå som städat och seriöst.

Ändå hycklar Åkesson. Intoleransen är Sverigedemokraternas själ och livsluft. De personer som partiledningen beskriver som "ideologiskt avvikande" har luftat åsikter som i grunden inte skiljer sig från dem som uttalas eller sanktioneras av partitoppar.

Ta valrörelsens reklamfilm med en pensionär som jagas av muslimska kvinnor med barnvagnar. Budskapet knöt an till Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet där han varnade för de höga födelsetalen bland muslimer i Sverige.

Riksdagsledamot och partiets internationella sekreterare Kent Ekeroth utvecklade det i ett bejublat tal på partiets kongress. Han beskrev det svenska samhällets möte med islam som ett krig för vår civilisations överlevnad. Samma Ekeroth tillhandahåller sitt bankkonto för den främlingsfientliga sajten Avpixlat och mycket tyder på att hans inblandning är djupare än så.

Förra året uteslöts fullmäktigeledamoten i Trollhättan Thomas Karlsén ur partiet då han bland annat sagt att vissa invandrargrupper har en aggressiv gen, liknat romer vid en gräshoppsvärm och länkat på sin blogg till högerextrem propaganda.

Partiet fick nog när Karlsén på bloggen skrev att Anders Behring Breivik är en nyttig idiot som utnyttjats av Frimurarna.

Men när partisekreteraren Björn Söder i valrörelsen 2010 ombads kommentera Karlséns genkommentar var han inte fördömande: "Jag skulle hellre säga att det är kulturellt präglat. Det är uppenbart att det bland folk från Mellanöstern finns en helt annan aggressivitet än bland nordbor."

Och häromveckan skrev Söder detta på Facebook: "Enligt en granskning av SR nekas zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? Istället skriks det som vanligt om diskriminering." Inga gräshoppor men tydligt nog.

Det Youtube-klipp som Karlsén länkade till föreställer ett gäng från Nordisk ungdom som kastar sten på ett flyktingboende i Solna. Aktionen var ett svar på en påstådd våldtäkt på Husbybadet i Stockholm, falska rykten som även Björn Söder var med om att sprida på nätet.

Skillnaden mellan partiledningen och folk längre ner i partihierarkin är att de senare inte alltid behärskar den sverigedemokratiska språkkoden där kultur är funktionell motsvarighet till ras.

Så Björn Söder hade rätt när han i söndagens Agenda sa att partiets företrädare behöver bättre utbildning. De måste lära sig att tala om aggressivitetsanlag hos invandrare som Söder, inte som Karlsén, och utdefiniera romer utan att dra in insekter i resonemanget.

Nolltolerans mot rasism är något annat. Det kan inte tillämpas av Sverigedemokraterna med mindre än att partiet avvecklas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa