Makten vill öla med majestätet

av Åke Wredén  Onsdag kväll nästa vecka kan ombudsman Göran Johansson i Metall sätta ölen i vrångstrupen. Han är republikan. Inte så lite heller. Han tillhör Republikanska föreningen. Republikfrågan har egen avdelning på hans ambitiösa blogg.

30 augusti 2013 06:00

Öl gillar han också. Inte så lite heller. Han är ordförande i stödföreningen runt Eskilstuna Ölkultur AB.

Det bolaget har politiskt beskydd som andra inte har. En del av Metallombudsmannens kamrater i Stadshuset har nu ställt till en förarglighet för republikanen.

Hovets reklamavdelning behöver putsa på varumärket. Att det i år är 40 år sedan tronskiftet 1973 är förevändning för en serie PR-besök.

Län efter län betas av. Varje länsstyrelse måste få ihop program.

Villiga kommuner kan föreslå aktiviteter. I Eskilstuna på onsdag blir det både pikanta små detaljer och ett kontroversiellt ställningstagande.

Det börjar på Volvo CE och avslutas på – jovisst, Eskilstuna Ölkultur AB.

Starka motorer. Starkt öl. Det är väl inte så illa uträknat för att ge majestätet något att se fram mot under en lång dag.

Fast ordföranden i bryggeriets stödförening får ju något surt i glaset.

Där är ett större problem: Det brukar heta att de kungliga ska undvika att vara politiskt kontroversiella. De ska inte heller låta sig utnyttjas i som reklammärken och redskap i omstridda ämnen.

Det ställdes en del frågor efter en PR-resa i Norrland när en invånare hängde Palestinasjalar med Israelfientliga påtryckta budskap om halsen på kung och drottning.

Det visade sig vara helt oplanerat, ingen avsedd politisk markering från kungaparet.

Men vad är Sörmlandsbesökets avslutning på Eskilstuna Ölkultur AB?

Det är socialpolitiskt ett demonstrativt ställningstagande för alkohollobbyn.

Det är inte bara stötande för den stackars ombudsmannen som är republikan. Det är mer stötande för otrygga barn, slagna kvinnor och vårdpersonal av många slag.

Hur har detta gått till? Länsstyrelsens påhitt? Nej, osannolikt!

S påren leder till Stadshuset.

Ann-Sofie Wågström (S), fullmäktiges vice ordförande och dessutom ordförande i Eskilstuna Energi och Miljö AB, är styrelseledamot i stödföreningen.

Iha Frykman (M) har varit styrelseordförande i bryggeribolaget.

Sekreteraren hör hemma på barn- och utbildningsförvaltningen.

Mikael Edlund (S), ordförande för äldrevården, figurerar mer diskret på ett revisionsuppdrag.

Gänget kring puben och bryggeriet har nära till makten. Makten bjuder företaget på kungareklam. Vad nu sådan kan vara värd?

Det var i alla fall realistiskt tänkt att hovet kunde säga ja.

När det gäller alkoholpolitik är kungen inte neutral. Han har ännu mer demonstrativt medverkat i PR-jippo för det delvis statsfinansierade spritbränneriet Mackmyra i Gävle.

På puben i Eskilstuna kan kungen säkert få en Palestinasjal till, om han vill.

Till pikanterierna på onsdag hör att bryggeriparet Anders Olsson och Anna Jerdén (känd från landstinget) kommer ur den rödröda vänstern och fortfarande har sina namn på Pale-stinagruppernas upprop.

Kring majestätets ölstop sluter alkoholhögern, sossepilsnervännerna och bryggeri- vänstern upp. En färggrann hedersvakt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa