Se upp för Putins troll

Nättroll. Tanken går till individer – ibland ingår de i lösa nätverk – som skriver mängder av inlägg i olika kommentarfält.

4 juni 2014 04:00

Det är maniskt, hatiskt, ofta rasistiskt och konspirationsteoretiskt. Men det finns även en annan typ av nättroll – kyliga, hyggligt skolade i hantverket och avlönade av en stat.

Den brittiska tidningen The Guardians moderatorer av läsarkommentarer tillhör dem som uppmärksammat fenomenet. Läsare hade slagit larm samtidigt som tidningens medarbetare såg vissa mönster i kommentarfälten till artiklar om krisen i Ukraina.

Det hela beskrivs bland annat i en artikel 4 maj av Chris Elliott. När Ryssland påbörjade sin aggression och konflikten hettade till översköljdes The Guardians webbforum av kommentarer som tog parti för den ryska statsledningen, mot Ukraina och väst. Datum för kommentarkontons skapande, klockslag då kommentarer skickas, språkbruket tyder på organiserad kampanj.

Men det är ingalunda första gången som det hela uppmärksammas. The Guardian har skrivit om organiserade ryska nättroll förr och den liberala ryska tidningen Novaja Gazeta wallraffade bland dem i höstas.

Svar på en tidningsannons, där man söker "internetoperatörer" som skriver "tematiska kommentarer" på "profilsajter" med mera, förde reportern till ett påkostat kontor i utkanten av S:t Petersburg. Arbetet gick ut på att med avstamp i olika aktuella händelser, skapa bilden av en opinion som lyfter fram Rysslands storhet och västs förfall. Men den wallraffande reportern såg även spår av en förtalskampanj mot den besvärligt självständiga ryska versionen av tidskriften Forbes och mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Minst 100 läsarkommentarer per dag skulle produceras. Arbetet på kontoret leddes av personer som stod i förbindelse med Kreml och S:t Petersburgs stadsförvaltning. Enligt Novaja Gazeta hade det aktuella företaget även ett kontor i Moskva där samma typ av verksamhet bedrevs.

Jag har ännu inte sett sådana trollattacker mot svenska medier. En enkel förklaring är språkbarriären. Ytterst få i Ryssland kan svenska. Däremot dyker det ofta upp engelskspråkigt trollmaterial av det här slaget på svenska nätmötesplatser och sprids sedan vidare av aningslösa eller medvetet medspelande svenskar.

Jag tänker exempelvis på fotomontaget där ett stort Hitlerporträtt ska ha hängts upp utanför Kievs stadshus efter att Majdanaktivister intagit det. Även vissa kunniga svenska opinionsbildare trodde på fotots äkthet.

Av det kan många lärdomar dras. Inte minst är det åter en påminnelse om vikten av att inte vara så snabb på musknappen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa