Lotta Jonssons helgardering

av Susanna Birgersson Kristdemokraten Lotta Jonsson vill till riksdagen, därom råder inga tvivel. Hon vill vidare – och chansen är stor att hon lyckas eftersom hon är förstanamn på partiets sörmländska riksdagslista.

17 februari 2010 18:52

Jonsson tycker inte att det är konstigt att hon trots sina uttalade riksdagsambitioner också toppar Kristdemokraternas lista till kommunvalet. Tydligen vill nomineringskommittén ha henne kvar i Eskilstuna utifall Kristdemokraterna inte får något Sörmlandsmandat i riksdagen. Jonsson har accepterat.

Det är vad man kan kalla en helgardering. Jonsson förnekar i tisdagstidningen att det skulle handla om det och pekar på att de dubbla topplaceringarna inte är hennes idé. Och hon tycker det är jätteroligt att få förnyat förtroende av Kristdemokraterna i Eskilstuna.

Det är trevligt att vara omtyckt och att få förtroende från många olika håll. Men Jonsson är inte populär härförare för en syjunta som nu dessutom blivit ombedd att anordna vårens loppis. Tunga, oförenliga, politiska uppdrag kan inte hanteras på det här sättet.

Jonssons agerande tyder på dåligt omdöme, men det dåliga omdömet gäller uppenbarligen fler. Hur kan nomineringskommittén undgå att se vad detta betyder för partiets trovärdighet i Eskilstunapolitiken? Som förstanamn och gruppledare i Eskilstuna ska Lotta Jonsson leda Kristdemokraterna till ett bra valresultat. Samtidigt kommer hon att kampanja för en riksdagsplats. Med tanke på hennes eget fokus är det inte svårt att lista ut vilken av aktiviteterna som kommer att ges mest tid och energi.

Men även om Jonson skulle besitta superkrafter och lyckas ro i land två ambitiösa valkampanjer, missbedömer Kristdemokraterna grovt väljarpsykologin. Människor röstar på partier och på personer. Karismatiska människor som intelligent och trovärdigt kan formulera politiken drar röster till partiet. Har dessa personer redan i förväg meddelat att de inte kommer vara med och förverkliga politiken, försvinner effekten.

Lotta Jonsson borde självmant ha stigit åt sidan. Genom sitt agerande – oavsett vem som initierat det – skadar hon Kristdemokraterna i Eskilstuna. Och nog måste det finnas kristdemokratiska politiker som med råge matchar Jonssons politiska förmåga, och som faktiskt har kommunpolitiken som första prioritet?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa