En folkpartist i dåligt sällskap

av Alex Voronov. Liberal Mångfald hette tidigare Liberala Invandrarförbundet och är en sidoorganisation till Folkpartiet. Det innebär bland annat att organisationen är adjungerad till Folkpartiets partistyrelse. En hög position inom Liberal Mångfald kan även vara en språngbräda till tunga förtroendeuppdrag i FP. Därför är det mycket intressant att studera hur dagens ledare för sidoorganisationen, möjliga framtidsnamn i Folkpartiet, tänker och agerar.

20 april 2010 07:35

På gårdagens SVT Debatt publicerades i går ett inlägg av Philip Wendahl, förbundssekreterare i Liberal Mångfald. Det handlar om integration och islam och bör få liberaler att höja på ögonbrynen.

Wendahl blickar utanför Sveriges gränser och ser åsiktsfränder i holländaren Pim Fortuyn och norska Fremskrittspartiet, på vars möten Wendahl har varit gästtalare, på följande sätt: ”Fremskrittspartiet [är] ett klassiskt liberalt parti i gemenskap med europeiska liberala partier som nederländska VVD och danska Venstre.”

Han resonerar om kulturell mångfald och utrymmet för religion i en upplyst stat och levererar bland annat denna formulering: ”Den muslimska invandringen har medfört att den urgamla debatten om förhållandet mellan stat och religion har fått förnyad aktualitet. På samma sätt som vi tvingat bort den kristna trosabsolutismen med dess korståg, häxbränningar och förtryck från det offentliga rummet ska vi neka islam tillträde dit.”

Notera ordvalet. Det som ska nekas tillträde till det offentliga rummet – vilket i sig är egendomlig formulering – är alltså islam, inte islamism eller islamisk fundamentalism. Den här typen av språkliga glidningar är kännetecknande för främlingsfientliga partier. Syftet brukar vara att kittla intoleranta väljare och provocera fram motreaktioner som sedan används för att driva tesen att det är lågt i tak i debatten.

När det gäller Fremskrittspartiet (FrP) är det riktigt att partiet har en annan historia än exempelvis Sverigedemokraterna. Däremot har FrP konsekvent blinkat till den främlingsfientliga och islamofobiska opinionen, i den senaste valrörelsen med varningar om smygislamisering av Norge. Partiets utgångspunkt i invandringsfrågor framgår av denna mening portalmening i programmet: ”Fremskrittspartiet vil at Norges mottak av mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets begrenses kraftig”. Det är raka motsatsen till liberalismens – klassisk eller någon annan – idé om öppenhet.

Det är oklart om Philip Wendahl är aningslös effektsökare, ideologisk analfabet, genuint antiliberal eller allt detta samtidigt. Klart är dock att en person med denna uppsättning åsikter för tio år sedan inte hade släppts inom ett kanonskotts avstånd från Folkpartiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa