Äventyret börjar redan i omklädningsrummet

av Susanna Birgersson Den fuktiga klordoftande värmen slår emot mig och framkallar ett slags lugn. Doften räcker nästan för att jag ska känna vattnets jämna tryck över hela kroppen. De första simtagen när det känns som att kontorsstelheten bokstavligt talat upplöses i vattnet. Vetskapen om att en skonsammare träningsform nästan inte går att finna.

2 november 2010 06:30

Den här veckan är det höstlov och allt annat än rofyllt på Vattenpalatset i Eskilstuna. De få motionssimmarna i 25-meterbassängen uthärdar tåligt de ständiga fontänerna från de mer eller mindre konstfulla trampolinhoppen. Äventyrsdelen översvämmas av barn, mestadels rätt små.

Jag tycker synd om dessa barn och deras föräldrar. De är nämligen hänvisade till att byta om i ett synnerligen märkligt omklädningsrum. Det består av en sjabbig labyrint av orangea skåp (ta med eget hänglås), små hytter och nästan inga bänkar. Allra märkligast är att det är ett gemensamt omklädningsrum för damer och herrar. Visserligen är duschrummen separata, men i själva omklädningsutrymmet är tanken att badgästerna ska krångla sig fram och tillbaka mellan duschrum, skåp och hytter samtidigt som de ser till att hålla hårt i handduken.

Ungefär som på stranden då? Ja, bara det att ett badhus inte är en strand. Fördelarna med stranden är solen, sanden och saltet. Fördelarna med badhus är till exempel motionsmöjligheterna och, inte minst, en avslappnad och lugn miljö att duscha och byta om i. För de flesta betyder det att omklädningsrummet inte är gemensamt för damer och herrar.

Man behöver inte vara särskilt pryd för att känna ett visst obehag inför Vattenpalatsets ovanliga arrangemang. Det gemensamma utrymmet förutsätter dessutom att alla behärskar diskretionens konst och det är det faktiskt inte alla som gör. En vän till mig påpekade att det kan vara svårt att ta med grupper av personer med begåvningsnedsättningtill badhuset eftersom en del av dem inte förstår vad som förväntas av dem. Samarrangemanget lär också skrämma bort familjer som tillhör kulturer där nakenhet har ännu större laddning.

Ordförande i Eskilstuna Kommunföretag AB tillika ordförande i Eskilstuna Bad AB, Lars Andersson (S), håller med om att situationen är otillfredsställande, men vill vänta med åtgärder. Två utredningar ska nämligen presenteras före årsskiftet. En handlar om bygget av en multiarena, den andra specifikt om framtidens badmöjligheter i Eskilstuna. Efter det kommer Vattenpalatsets framtid att avgöras i fullmäktige. Även om politikerna beslutar att det ska byggas ett nytt badhus, kommer Vattenpalatset vara den enda simhallen under rätt lång tid framöver. Såvida fullmäktige inte bestämmer sig för en omedelbar, omfattande renovering av Vattenpalatset, borde bolagets ledning å det snaraste göra något åt omklädningsrumseländet.

För övrigt borde frågan om byggnationer och renoveringar av simhallar och badhus ha varit löst för länge sedan. Det saknas fortfarande en ordentlig träningsanläggning och Vattenpalatset har fått förfalla. Alltmedan majoriteten i stadshuset har ägnat sig åt att fantisera om ett nytt jätteäventyrsbad i stället för att fokusera de verkliga behoven.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa