En hunds reflektioner

av Susanna Birgersson Serifiguren Rocky är en hund som bor på Söder i Stockholm. Han är precis som sin skapare Martin Kellerman, serietecknare. Bland många andra tidningar har Dagens Nyheter en liten strip varje dag.

3 november 2010 06:35

En dag i somras reflekterade Rocky över att han jobbar väldigt bra när han är olyckligt kär. Hundtankarna spinner iväg och han kastar fram idén att det är företaget Bonniers som ser till att alla tjejer Rocky faller för är elaka, i syfte att han ska bli olycklig och produktiv och så inbringa mer pengar till Bonniers. ”Judarna på Bonniers”, närmare bestämt. Kompisen, ett annat, lite svårdefinierbart djur, undrar om det kanske inte kan vara Rockys eget fel. Men Rocky tycker att han är något viktigt på spåren, att det är en relevant debatt och landar i att det faktiskt är judarnas fel att han är olycklig.

Efter ett tag läggs de serier som har publicerats i papperstidningen automatiskt ut på webben och nämnda strip hamnade på nätet först i måndags. Varefter den plockades bort rätt snabbt med hänvisning till de antisemitiska anspelningarna. DN:s kulturchef Björn Wiman förklarade att stripen aldrig borde ha publicerats i somras, att sommarvikarierna gjort fel bedömning.

Det här är satir. I mitt tycke rätt bra satir. Kellerman driver dels med judiska konspirationsteorier, dels med tendensen att skylla sin egen otillfredsställande situation på specifika etniska grupper.

Men så här skriver Wiman på sin blogg: ”Den springande punkten är att jag inte tror att det är lika uppenbart som många andra att uttrycket används ironiskt och att stripen på det viset blir en rolig drift med antisemitiska konspirationsteorier.”

Det är svårt att se ett sammanhang där det tydligare framgår att det handlar om ironi. Om läsaren är bekant med de specifika antisemitiska anspelningarna är inte avgörande. Hela poängen med stripen är ju att Rockys långsökta förklaringar till sitt eget misslyckade kärleksliv är helt bisarra.

Humor och satir som inte under några omständigheter skulle kunna missförstås är det inte mycket bevänt med.

I gårdagens seriestrip föreslår Rockys grodkompis Smacks följande: ”Och så borde det vara obligatoriskt att alla killar fick en pinne uppstucken i röven på sexualkunskapen i sjuan så de inte håller på och tjatar om analsex.”

Hoppsan. Sommarvikarierna måste ha dröjt sig kvar på redaktionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa