SJ gissar

Av Alex Voronov – En kvinna halkade när hon försökte hoppa på tåget. Hon hamnade mellan tåget och perrongen. Tack och lov skadade hon sig inte allvarligt.

22 februari 2011 21:35

Den bilden av förra måndagens olycka på Stockholms Central gav tidningen på onsdagen samma vecka. Den citerade är en resenär som satt på det tåg på väg från Stockholm till Eskilstuna där olyckan inträffade. Informationen fick han från tågpersonalen en stund efter.

Eller desinformationen, som det snart visade sig. Tack vare journalisten Andreas Nilsson har en mer korrekt bild trätt fram. Han blev vittne till olyckan och har på sin blogg samlat fler vittnesmål och gjort intervjuer med ansvariga hos SJ.

Therese Johansson, som kvinnan heter, hade i själva verket skadat sig allvarligt. I tre dagar vårdades hon på intensivavdelningen på Karolinska sjukhuset med inre blödningar, brutet bäcken, kluven lever och spräckt mjälte.

Det exakta händelseförloppet är inte klarlagt. Tåget kan ha befunnit sig i rörelse när Therese tog steget upp på trappavsatsen men tåget kan även ha stått stilla i det ögonblicket. Det återstår också att reda ut vilket ansvar som SJ har för olyckan. Enligt tågoperatören kommer det att ta minst en månad innan svar på dessa frågor kan ges.

Men det hindrade alltså inte SJ från att bara en kort stund efter olyckan berätta för resenärerna att 1) Therese i praktiken får skylla sig själv som försökte hoppa på tåget och 2) att hon bara har fått lindriga skador. Denna desinformation, vars källa är SJ, har sedan spridits till en bredare allmänhet.

Och det slutar inte där. I gårdagens tidning förklarar Johan Ingerö på SJ:s presstjänst företagets vilseledande på följande sätt:

– Jag är säker på att ingen försökt skylla förseningarna på kvinnan. Däremot gissar jag att många felaktigt trodde att det handlat om ett självmordsförsök. Att någon halkar av en station av en ren olyckshändelse är extremt ovanligt.

Han gissar alltså, trots att det var just gissningar som ursprungligen ställde till det för SJ. Den här gissningen är också den sämsta hittills. Om det är ovanligt att någon halkar på det sättet, hur vanligt är det då att någon försöker ta sitt liv genom att hoppa ner i luckan mellan perrongen och tåget som rullar i ett par kilometer i timmen? Och om SJ-personal mot förmodan trodde att det var vad som faktiskt hände, varför berättade de en helt annan historia för resenärerna i stället för att bara konstatera att en person hade hamnat på spåret?

SJ har med rätta fått mycket kritik för otillräcklig information, men den viskningslek som företaget nu ägnar sig åt är ett antal snäpp värre. Det framställer företaget som opålitligt i ännu ett avseende.

Ett offer utmålades nu felaktigt som en omdömeslös person som det inte är allt för synd om. En vaken journalist bringade ordning i fakta. Men hur mycket annan desinformation från SJ snurrar då inte fritt, när ingen kan kontrollera och korrigera?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa