Flygförbud brådskar

av Alex Voronov Det principiella ställningstagandet är enkelt: De libyer som har rest sig mot sin förtryckare förtjänar omvärldens stöd. Utan Muammar al-Gaddafi vid makten blir det libyska folket friare och världen säkrare.

16 mars 2011 06:30

Hur ska då stödet ges? Här gäller det att utgå från situationen. Den väpnade oppositionen kontrollerar nu en del av landet men är militärt underlägsen och trängd. Risken är överhängande att Gaddafi inte bara håller sig kvar vid makten utan fullkomligt krossar upproret och har en blodig uppgörelse med all opposition. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har redan rapporterat om gripanden, försvinnanden och mord på oliktänkande i Tripoli.

Rebellerna efterlyser en flygförbudszon. Det skulle förhindra Gaddafi att använda sitt flygvapen, vilket skulle utjämna de militära oddsen, samt stoppa mycket av det urskillningslösa dödandet och få bort många civila ur skottlinjen.

För patrullering av det libyska luftrummet har Nato tillgång till flygbaser i södra Italien och på Cypern. Hangarfartyg i Medelhavet är ytterligare en möjlighet. Våld är med största sannolikhet nödvändigt men kan hållas begränsat. Natos överlägsenhet är trots allt uppenbar även för Gaddafi och hans befälhavare.

Det finns goda erfarenheter flygförbudszoner i modern tid. En sådan upprätthölls i tolv år över norra Irak och möjliggjorde bildande av den kurdiska autonomin som under Saddamregimen i praktiken fungerade som en självständig stat. Samma typ av flygförbud fanns i Bosniens luftrum mellan 1993 och 1995 och var närmast en total framgång.

Gulfstaternas samarbetsråd, Storbritannien och Frankrike stöder en flygförbudszon. Men viktigast är att Arabförbundet gav grönt ljus i helgen. Det betyder att Nato eller enskilda Natoländer som är villiga kan låta planen lyfta med hänvisning till det starka regionala stödet men utan beslut i FN:s säkerhetsråd. Där finns risk för ryskt veto. När aktionen väl är genomförd kan FN sanktionera den i efterhand.

Det hänger alltså på USA. Vita huset tvekar samtidigt som flera ledande politiker, bland annat senator John Kerry, argumenterar för flygförbud. Men även EU kan trycka på, där Sverige bör ta tydlig ställning för åtgärden.

En flygförbudszon är behövlig, moraliskt berättigad, fullt genomförbar och väl beprövad. Och den brådskar. Om bara några dagar kan regimens offensiv ha kommit så långt att ett flygförbud inte hjälper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa