Ett radioprogram som faller på eget grepp

av Alex Voronov

Sveriges Radios Medierna beskriver sig som ett mediegranskande program. Uppgiften är viktig och den självpåtagna rollen av en sorts mediedomare ställer extra höga krav på saklighet. Och här har Medierna nu brustit rejält.

22 mars 2011 06:26

I programmet den 12 mars drevs tesen att Södermanlands Nyheters rapportering om landstingets arvodesaffär har gått över gränsen och förvandlats till en jakt på politiker. Inslaget inleds med påståendet att tidningen redan har avsatt ett landstingsråd och ”nu jagar man efterträdaren”.

Lyssnaren får bland annat höra ilskna men inte alldeles stringenta demonstranter utanför landstingshuset i Nyköping, lyssna till landstingsstyrelsens ordförande Åka Kullgrens (S) synpunkter på SN:s journalistik, ta del av ett inspelat telefonsamtal mellan landstingsrådet Fredrik Pettersson (S) och tidningens chefredaktör Göran Carstorp som sedan också intervjuas av SR-journalisten. Varje sekvens ska liksom bekräfta att Södermanlands Nyheter har begått övertramp som fått allvarliga konsekvenser.

Vilka är då de hårda fakta i målet? I programmet redovisas två insändare och en formulering i en nyhetsartikel. Den ena insändaren, som nämns i förbigående, jämför Kullgren med Gaddafi och den andra uppmanar till stormning av landstingshuset. I nyhetsartikeln hävdas att landstingsledningen har ”en dold agenda”.

Nej, detta var inte bra publiceringar, inte alls. Men vi talar om en nyhetsartikel av 80-90 och två insändare. I övrigt består stödet för Mediernas tes av majoritetspolitikernas påståenden. Och i lördags var det så dags för en uppföljning som redovisar vad som har hänt sen sist. Så här lät det i radion:

”Sen vi rapporterade om demonstrationerna i Nyköping i förra veckan har även oppositionen i landstinget anslutit sig till tidningens kritiker. Samtliga partier, med undantag för Sverigedemokraterna, anklagar nu Södermanlands Nyheter för att driva kampanjjournalistik. Så här står det i partiernas gemensamma uttalande : ’Det har nu till och med gått så långt att människors säkerhet hotas och landstinget tvingas fokusera på helt andra saker än vår huvudsakliga uppgift’.”

Nog låter det som om hela oppositionen förutom SD går till angrepp mot Södermanlands Nyheter. Ja, pressmeddelandet tycks till och med vara skrivet i detta syfte.

Men så är det inte. Citatet som läses upp i radioprogrammet är ryckt ur sitt sammanhang. Det är inte kopplat till någon direkt anklagelse mot Södermanlands Nyheter för ”kampanjjournalistik”, utan beskriver ett stämningsläge som ska ha uppstått på grund av debattens och medierapporteringens fokus på arvodesaffären.

Pressmeddelandet, vars egentliga syfte är att sluta fred mellan partierna över arvodesaffären, innehåller ingen rak kritik av tidningen överhuvudtaget. Däremot finns det en passus där partierna liksom konstaterar att ”SN:s bevakning av frågan ifrågasätts” och lite inlindat uppmanar tidningen att släppa den.

”Det känns som en övertolkning”, är reaktionen från Kristdemokraternas gruppledare Marie-Louise Forslund Mustaniemi när jag läser upp Mediernas formulering om partiernas anklagelse mot SN. ”Det var inte vår avsikt att utmåla media som den stora boven i dramat”, säger hon. Magnus Leivik, gruppledare för Moderaterna, som inte ens har undertecknat pressmeddelandet, reagerar än skarpare på Mediernas påstående: ”Det tar jag avstånd från direkt.”

För att bevisa sin tes om Södermanlands Nyheters osakliga journalistik, hårdvinklar SR Medierna till oigenkännlighet, slarvar med fakta och lägger ord i människors mun. Tala om att falla på eget grepp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!