Skördetid på kolonin – förslag kan öka odlandet

Under pandemin har fler intresserat sig för odling. Men alla har inte chansen att så och skörda där de bor. Fler koloniträdgårdar är ett bra alternativ, tycker Liberalerna.

Adel Daoud var nedsövd i elva dygn på Mälarsjukhuset. Under tiden han var sjuk i covid-19 hjälpte grannarna på lotten, men även hustrun Ninorta Youssef, till med bland annat bevattningen.

Adel Daoud var nedsövd i elva dygn på Mälarsjukhuset. Under tiden han var sjuk i covid-19 hjälpte grannarna på lotten, men även hustrun Ninorta Youssef, till med bland annat bevattningen.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2021-09-12 16:06

Adel Daoud hölls nedsövd i elva dygn, för att kroppen skulle få en chans att besegra coronaviruset som slog sina klor i honom i slutet av maj. Det blev nästan en månad på Mälarsjukhuset, och under den tiden var det närmsta grannen i koloniföreningen Kållandet som skötte stor del av bevattningen på lotten.

Här, med domkyrkan i ett väderstreck och Nabbviken i ett annat, växer såväl blommor som kryddor och grönsaker som används i matlagningen hemma i Finninge.

– Det här är en särskild sorts zucchini som kommer från Syrien. Vi tar dem när de är riktigt små och använder dem när vi gör dolmar, berättar Adel Daoud och bryter av en ljust grön, cylinderformad frukt från en av plantorna, som så här i början av september breder ut sig över landet.

Efter att han blev sjuk i covid-19 har han varit sjukskriven. Då har odlingslotten varit till stor glädje.

– Jag har varit här nästan varje dag. Det känns skönt att veta att grönsakerna vi odlar själva är giftfria, allt är helt naturligt, säger han.

Att det påtats, rensats och planterats mer under pandemin, när människor generellt tillbringat mer tid hemmavid, är något som Liberalerna i Strängnäs har snappat upp. Företrädarna Margaretha Furustrand och Erik Wallenberg har tagit fram ett förslag som bland annat går ut på att kommunen bör upplåta mark för fler koloniträdgårdar, så att fler får möjligheten att själva odla. Det bidrar också till grönska och plats för fåglar, fjärilar och andra pollinatörer, skriver de.

undefined
Maroufa Naibzada är i Kållandet nästan varje dag. Att odla är ett bra sätt att skingra tankarna, som för tillfället ofta är hos familj och vänner som är kvar i hemlandet Afghanistan.

Förslaget togs upp i kommunfullmäktige i augusti, och skickades då till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för att besvaras. Katrina Lepschi Zettervall, mark- och exploateringschef för Strängnäs kommun, har ännu inte tagit del av det.

– Strängnäs kommun äger mark, visst är det så. Sedan beror det ju på var man tänker sig att sådana koloniträdgårdar ska finnas, lantligt eller i stan. Får vi frågan att utreda det så får vi titta på var det kan vara lämpligt. Det gäller ju att hitta platser som kan bli bestående så långt det är möjligt, säger hon.

En annan del i Liberalernas förslag handlar om att det kommunala bostadsbolaget, SBAB, ska möjliggöra för sina hyresgäster att odla på eller nära gården vid fastigheten som de bor i.

– Det är en jättebra idé, fan så mycket bättre än att bara ha gräsmattor och buskar, säger 81-åriga Hans Pettersson som nyss tagit över en egen odlingslott i Kållandet.

undefined
Hans Pettersson kallar sig själv "en riktig torparpojke", och har tidigare bedrivit ett stort lantbruk. Nu har han precis fått en egen lott hos koloniföreningen Kållandet.

Hans son och sonhustru odlar också i Kållandet, och Hans Pettersson har tidigare odlat potatis i en del av deras land. Nästa säsong blir det mer rotsaker och andra grödor på den egna täppan – även om ytan är klart mindre än lantbruket han tidigare bedrev i Härad.

– Då hade jag tio tunnland. Jag odlade hö till djuren och en del säd. För fem år sedan flyttade jag in till lägenhet i stan, och nu känns det jättebra att ha tillgång till det här så man kommer ut. 84 kvadratmeter räcker gott för mig, säger Hans Pettersson.

Tarja Bergqvist, vd för SBAB, berättar att bolaget för en dialog med sina hyresgäster när exempelvis gårdar vid flerbostadshus ska göras om:

– Hittills har det varit ett väldigt svagt intresse när det gäller trädgård i våra flerfamiljshus. I kedjehus och radhus med egna små trädgårdsplättar är det en annan sak. Men vi vill fortsätta som i dag, och ha en dialog så att hyresgästerna känner sig delaktiga i deras boendemiljöer.

Föreningar arrenderar

Hos koloniföreningen Kållandet i Nabbviken finns 55 odlingslotter i olika storlekar, sammanlagt 7 000 kvadratmeter. Marken arrenderas av Strängnäs kommun sedan 1993, och därmed är koloniföreningen den äldsta som kommunen har avtal med.

Kommunen arrenderar även mark till koloniföreningen Odlaren i Fårhushagen, Ulvhälls koloniförening samt Ekhov koloniförening i Mariefred. Den sistnämnda är i dagsläget störst, 10 500 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!