Skärpta språkkrav för anställning i kommunen

Den politiska majoriteten i Eskilstuna vill ställa högre krav på kunskaper i svenska språket för att få jobb i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill tillsammans med den politiska majoriteten skärpa språkkraven för den som söker jobb i Eskilstuna kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill tillsammans med den politiska majoriteten skärpa språkkraven för den som söker jobb i Eskilstuna kommun.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-06-02 14:45

På grund av den ekonomiska osäkerhet som coronakrisen medför flyttas kommunens arbete med 2021 års budget fram från juni till november. I stället för en detaljerad årsplan väljer majoriteten nu att gå fram med en investeringsbudget samt tio punkter som ska ange inriktningen inför nästa år. Beslut om detta fattades av kommunstyrelsen under tisdagen.

Investeringarna för 2021 uppgår till 1 348 miljoner kronor och totalt för perioden 2021-2025 ligger summan på 5 597 miljoner, en historiskt hög nivå föranledd av behovet av fler äldreboenden, förskolor och skolor.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge och vi har skjutit en del mindre investeringar på framtiden. Men vi tar även ett beslut om att tillföra äldreomsorgen 10 miljoner kronor redan i år samt skolan 10 miljoner riktat till tilläggsbeloppet för barn med funktionsnedsättning, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

En prioriterad fråga som återfinns bland de tio inriktningspunkterna är fortsatt effektivisering till följd av ökad digitalisering. Det ska frigöra 300 miljoner kronor under de närmaste fyra åren, pengar som ska gå till välfärden.

– Det handlar om att jobba smartare. Redan i år ska 50 miljoner hämtas hem på administration och lika mycket nästa år.

Bland de tio punkterna finns även en skrivning om skärpta språkkrav. För att få jobba i Eskilstuna kommun förväntas den sökande ha "tillräckliga kunskaper" i svenska språket. Enligt Jimmy Jansson vill majoriteten skicka en signal till den stora grupp utrikesfödda som står utanför arbetsmarknaden att språket är nyckeln till ett jobb.

Måste man inte redan i dag ha tillräckliga kunskaper?

– Jo, men ibland har vi på grund av svårigheter att få tag i personal anställt personer med stora språkbrister. Och det är många äldre som berättar för mig att de inte förstår vad personalen de möter säger.

Hur ser du på risken att höjda språkkrav försvårar nyanländas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden? 

– Den finns men det är inte några orimliga krav vi har. Har man rätt utbildning men brister i språket så måste man ta chansen att lära sig det, via arbetsplatsintroduktioner, vidareutbildningar eller genom att gå en kurs.

Hur ska ni gå tillväga för att bedöma språkkunskaperna?

– Det ska diskuteras mer i detalj framöver. Men jag tror att många chefer och rekryterare redan i dag får en bra uppfattning vid det första mötet med en arbetssökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!