Utmaningen till unga killar som sprids på sociala medier har uppmärksammats på flera håll i landet där skolor gått ut och gjort vårdnadshavare medvetna om saken. Frejaskolan i Gnesta gjorde det i dagarna och nu har även Stenhammarskolan F–3 skickat ut en uppmaning till vårdnadshavare.
– Vi märkte redan innan lovet att det började cirkulera även om jag inte själv har läst det personligen. Jag sökte lite på det och visste att polisen tidigare hade informerat om att något var på gång den 15:e, säger Per-Ola Andersson, rektor på Stenhammarskolan F–3.
I utskicket, som även gick till personalen på skolan, informeras det om att ett digitalt kedjebrev där pojkar i skolålder utmanas att filma när de tafsar på tjejer och sedan lägga upp klippet på sociala medier den 15 april. Skolan uppmanar till att prata med barnen "om det allvarliga i att röra vid någon mot dennes vilja, samt filma utan tillstånd och lägga upp på sociala medier". Skolans lärare kommer även att belysa frågan med eleverna när de är åter efter lovet.
– Vi vill att föräldrar och personal ska vara på tå. Det här är ett bra tillfälle att lyfta frågan utifrån det arbete vi gör med stopp-min-kropp, värderingar, tjejers utsatthet och frågan i stort, säger Andersson.
Informationen kommer även att spridas av Stenhammarskolans andra avdelningar, 4–6 och 7–9. Dessutom har Per-Ola Andersson mejlat utskicket till övriga kommunala skolor i Flens kommun. Att fenomenet inte snappats upp av personal på högstadiet tror Per-Ola Andersson beror på den distansundervisning som pågått sedan i slutet på mars.
Att den här typen av utmaningar florerar bland så unga barn som på F–3-nivå bekymrar Per-Ola Andersson.
– Vi märker det inte bland våra små barn som inte har telefoner. Men i övrigt märker vi av det till viss del. När det skickas ut en uppmaning som den här på sociala medier finns det inget filter, det går ut till alla. Oavsett om det är yngre barn eller äldre barn och ungdomar så är det en förskräcklig företeelse att utmanas till att göra övergrepp.
Karzan Halwachi är en av dem som mottagit utskicket. Han har en nioårig dotter på Stenhammarskolan och valde att dela utskicket på Facebook för att sprida budskapet ytterligare.
– Att små barn redan i den här åldern utmanas att göra sådana här saker är ofattbart, säger han.
Karzan Halwachi trodde först att det handlade om en påskhälsning från skolan eller information kring vad som händer veckan efter lovet.
– När jag såg vad det var blev jag helt mållös och tänkte att det inte kan vara sant. Jag visste först inte hur jag skulle reagera, säger Halwachi.
Han har pratat med sin dotter om det och han är självklart orolig för att hon eller någon annan ska utsättas.
– Min dotter är en tuff tjej, men det spelar ingen roll hur tuff du är. Om du råkar ut för något sånt kan det sätta sig som ett ärr som du bär hela livet. Det kan även leda till mobbning när du varit med om en sådan sak. Jag vill inte ens tänka tanken, säger Halwachi.
Även på Europaskolan i Malmköping har man noterat fenomenet. Rektor Stephan Eriksson menar att skolan har ett systematiskt arbete om bland annat alla människors rätt till sin egen kropp.
– Vi har därför beslutat att inte i nuläget gå ut med någon särskild information med anledning av detta ”larm” utan vi arbetar tålmodigt vidare för att sprida kunskap till våra elever.