Var en förebild – gör upp med machotänket

Både unga och vuxna behöver lära sig vett och etikett på nätet och i sociala medier.

Både unga och vuxna behöver lära sig vett och etikett på nätet och i sociala medier.

Foto: Silas Stein/picture-alliance/dpa/AP Images

Ledare2021-04-12 05:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

När barn och unga behandlar varandra illa tas det inte alltid på allvar. Skola och föräldrar mumlar och saken skuffas undan. Ibland kallas det för oskyldiga bus.

Så har det inte gått till när ett ”kedjebrev” som riktar sig till pojkar i skolåldern uppmärksammades av Stenhammarskolan i Flen tidigare i veckan. I brevet som skickas runt i appen Tiktok utmanas pojkar att den 15 april tafsa på tjejer, filma det och lägga upp det på appen. Var utmaningen först startat är oklart. Och om det blir något alls av denna provokation återstår att se.  

På Stenhammarskolan har man valt att föräldrarna ska informeras om saken. Då det är oklart vilken ålder utmaningen vänder sig till ska föräldrar med barn i samtliga årskullar F-9 informeras. Skolan uppmanar föräldrarna att vara uppmärksamma och prata med sina barn om saken. Samtal om kroppsliga gränser och om vikten av att varken de själva eller andra barn ska bli berörda på ett sätt som de finner obehagligt och ovälkommet.

Och även om det är bra att skolan tar saken på allvar är detta samtidigt frågor som alltid är aktuella, inte enbart när det larmas om sådant här beteende. Fokus bör ligga på att kunnig personal pratar och utbildar om sådana frågor i vardagen, och samma gäller för föräldrar och andra vuxna som arbetar med barn och unga. Och detta gäller inte bara i Flen, utan i alla skolor.

Sådant kan lägga en god grund för unga att säga ifrån och säga stopp mot jämnåriga som beter sig illa. 

Annat som också bör diskuteras med barn och unga är hur man beter sig på nätet. Det gäller inte bara unga utan i hög grad också åtskilliga vuxna. Att dela bilder och filmer på andra utan lov kan innebära konsekvenser för andra. Mobbing och trakasserier förekommer både i skolan och i sociala medier. Att lära sig försiktighet när det kommer till sådant är därför klokt. För inte vill man väl att andra ska må dåligt?

Vissa föräldrar kan tycka att det är svårt att prata med sina barn om kroppslig integritet och övergrepp. För dem kan Rädda Barnens vägledningsbroschyr ”Stopp! Min Kropp!” från 2019 kanske vara till nytta. I den finns lite tips och råd anpassade efter barnens ålder. Ett exempel är hur man ska lära barn att säga ifrån när vid ovälkommen eller obehaglig beröring.

Samtidigt har vuxenvärlden egna bekymmer. Det handlar om olika typer av sexuella övergrepp utförda av män riktade mot kvinnor. Men också om allvarligt våld mellan män, inte sällan under påverkan av alkohol. Med klok alkoholpolitik skulle många sådana brott inte ske. 

Män, både yngre och äldre, behöver också göra upp med destruktiva mansideal. Pojkar behöver goda manliga förebilder i sin omgivning.