Gamla mobiler bättre än smartphones

Mobiloperatörernas täckningskartor på webben har fått mycket kritik under Mobilupproret. Nu väcks dessutom frågan om operatörerna faktiskt inte borde ha två kartor – en för smartphones, och en för äldre lurar.

20 april 2013 07:02

Post- och telestyrelsen har nämligen gjort en beräkning på uppdrag av Dagens Nyheter, och kommit fram till att täckningen för smartphones är så mycket som 20 procent sämre än för mobiltelefoner av äldre modell. Som grund för beräkningarna har PTS använt en dansk studie av mobiltelefoner, gjord i laboratoriemiljö.
– Vi känner oss trygga i att säga att radioegenskaperna i en smartphone i normalfallet är sämre än för en "vanlig" mobiltelefon och att skillnaden i känslighet motsvaras av att täckningsområdet blir ungefär 20 procent mindre om man använder en smartphone, säger Urban Lundmark, chef för PTS spektrumavdelning, till DN.

Han anser att skillnaden är så stor att operatörerna borde ha två varianter av sina täckningskartor på webben. En för smartphones, och en för äldre lurar.

Mobiloperatörerna själva slår ifrån sig, och menar att de inte kan ta ansvar för kvaliteten på telefonerna.
– Visst har vi vissa kunskaper om detta, men det vore bättre om en oberoende part gjorde tester av mobiltelefonerna. Ungefär som gamla VDN-märkningen. Jag är ingen teknikexpert, men jag skulle säga att mottagningskänsligheten varierar väldigt mycket även mellan olika modeller av mobiler, säger till exempel Tre:s presschef Erik Hörnfeldt till DN.

Just täckningskartorna på webben har fått mycket kritik under vår satsning Mobilupproret. Många som har rapporterat in sin dåliga täckning i kartan på vår hemsida har ondgjort sig över att operatörernas kartor inte stämmer. Det står att det ska finnas täckning, men i verkligheten gör det inte det.

Även här slår mobiloperatörerna ifrån sig, och tar inget ansvar för sina egna kartor. Så här säger till exempel Telias pressansvariga, Marielle Ceken, till Eskilstuna-Kuriren om läget i just Sörmland:
– Vi utgår från våra täckningskartor på telia.se, och de visar att det finns 2G, 3G och även 4G på många håll. Men det gäller bara utomhustäckning. Inomhustäckning är en problematisk fråga, och vi kan aldrig garantera inomhustäckning.

Hon berättar också att kartorna baseras på datorberäkningar, inte på verkligheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg