Detta är ett annonssamarbete

Allt du behöver veta inför din flytt till studentbostad

8 mars 2022 11:17

Det börjar bli dags att söka sig in på universitet/ högskola. Spännande med nya utmaningar i höst. Lära sig något nytt och få träffa nya vänner och skapa nya härliga minnen. Det är många som väljer att flytta hemifrån eller flytta till en annan stad. Är det något du planerar att göra så kommer du få lite tips till hur du kan hitta studentbostäder och vad som kan vara bra att tänka på.

 

Fördelar med att bo i studentbostad är att det ofta är billigare att hyra än vanliga lägenheter. De ligger ofta i närheten av campus och det är en härlig upplevelse med att bo i studentlägenhet med gemenskapen och närheten till andra studenter. I vissa fall har studentlägenheter hyresfritt under sommaruppehållet. Och sen är det även gratis reparationer om någon skulle gå sönder i lägenheten.

Nummer ett på listan

Man kanske har hört att många studentbostäder kräver antagningsbesked innan man ens kan börja söka studentbostad. Det man kan göra är att registrera sig på studentbostäders hemsidor. Och kolla utbudet i den staden du sökt skola i och även efter andra bostäder, exempelvis hittar du lediga bostäder Eskilstuna här. Rikta in sökningen så kan du se utbudet i den staden du planerar att studera i. När du sen fått ditt antagningsbesked är det bara att söka bostad. Det gäller att vara ute i god tid. En del städer har studentbostadsgaranti.

Gör en budget

Du kanske har samlat på dig en del saker och möbler inför en framtida flytt men det kan vara en del inköp som behöver göras. Gör en budget av eventuella inköp och lägg undan ett sparande. Det kommer bli en del utgifter och då är det skönt att ha ett sparande. Ett tips är även att under sommaren åka runt på loppis och se vilka fynd du kan hitta. Det är både miljövänligt, hållbart och prisvärt.

Mindre yta behöver inte betyda trångt

Studentbostäder är ofta mindre till ytan och kan upplevas trånga. Men det är många studentbostäder som har riktigt bra planlösning för mindre yta och ett hett tips är att finna inspiration på nätet. Där finns det många smarta lösningar för tinyhouses och en hel del do it yourself inspiration. Detta kan både underlätta din kommande bostadsyta och spara dig en del pengar. Och ett plus är ju att det verkligen kommer bli ditt hem. Det kommer bli en personlig prägel på ditt hushåll.

Hyr aldrig svart

När det är dags att söka lägenheter gäller det att vara snabbt ute och hugga direkt när det kommer något som passar dig. Men hyr aldrig svart, det är inte lagligt och det kan bli stora problem för dig längre fram. Ha också ett öga på hur annonserna ser ut. Ser de riktiga ut? Det finns en del som försöker lura till sig exempelvis hyror i förskott eller utger att lägenheterna är mycket billigare i jämförelse med de andra i samma stad/ område. Så se till att det är en säker och ärlig uthyrare.

Hemförsäkring

Glöm inte att teckna hemförsäkring. En hemförsäkring kan teckna höga kostnader om en olycka skulle inträffa. En hemförsäkring täcker även eventuella händelser och olyckor om du reser. Titta på olika hemförsäkringar och vad som ingår. Det finns även försäkringsbolag som har studentpriser.

Ansöka om CSN

Alla som studerar har rätt till studiemedel. Planerar du att ansöka om studielån och bidrag kan du göra det innan du börjar studera. Det som du behöver komma ihåg är att lämna en studieförsäkran när första kursen har dragit igång. Inom någon vecka brukar det normalt vara för att få dina studiemedel. Även om du tänkt att arbeta under studietiden har du ändå rätt till studiebidrag. Du kan välja att ansöka om endast bidrag eller exempelvis bidrag och studielån för halva terminen. Det finns även tilläggslån om du haft en högre inkomst tidigare eller om du har barn.

 

Det går även att ansöka om bostadsbidrag hos försäkringskassan. Det dem kräver är att du hyr bostaden du är folkbokförd på. Och det är även en viktigt sak att komma ihåg. Att anmäla din flytt hos skatteverket. Det kan även vara bra med att boka eftersändning av post. Då byte av adress inte sker automatiskt hos privata organisationer. Du kan även ändra din adress manuellt om du vill spara några hundralappar.

Har du svårt att hitta studentlägenheter

Ta kontakt med studentkåren på universitet du ska studera på. De kan hjälpa dig med mer information om studentbostäder. Det går även till en början att hyra lägenheter i andrahand om det är svårt att hitta studentbostad. Det kan vara något dyrare men ett alternativ till en början medan man fortsätter söka studentbostad. Här gäller det även att hyra av ärliga och tillförlitliga hyresvärdar. Se till så att de har blivit godkända att hyra ut lägenheten i andra hand av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.

Många anser att universitetstiden är den roligaste tiden i livet. Det är verkligen något att se fram emot och hoppas du kommer skapa många underbara minnen på vägen fram till din examen.

Från

bostadslistan.se