Använder du vår viktigaste naturresurs på rätt sätt?

Torkan 2018 blev startskottet till en omfattande diskussion om vattentillgången och blev en påminnelse om att vi inte ska slösa med vattnet. Under sommaren förbrukas extra mycket vatten och därför är det bra att tänka vattensmart.

Eskilstuna Energi och Miljö varnar för att om vattenförbrukningen blir för hög eller om grundvattnet sinar kan vi stå inför vattenbrist.

Eskilstuna Energi och Miljö varnar för att om vattenförbrukningen blir för hög eller om grundvattnet sinar kan vi stå inför vattenbrist.

Foto: Kari Kohvakka

Native2021-06-21 14:40
Detta är ett annonssamarbete.

Har du egen brunn så är du säkert redan försiktig med att slösa på vattnet. Om grundvattnet sinar blir det vattenbrist, men Eskilstuna Energi och Miljö varnar för att det även kan hända om vattenförbrukningen blir alltför hög - alltså om vattenverket inte hinner producera tillräckligt med dricksvatten i takt med att det förbrukas. Det finns ett flertal sätt att förhindra att detta sker genom att använda vattnet smart. 

Undvik bevattningsförbud
Oavsett orsaken till brist på vatten kan det bli tal om ett bevattningsförbud, vilket innebär att vattnet endast får användas för personlig hygien och matlagning. Därför är det klokt att redan i ett tidigt skede tänka på att inte slösa med vattnet.

Kan danskarna så kan vi!
I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, till skillnad mot danskarna som bara använder 100 liter. Små förändringar kan göra stor skillnad, där du till exempel kan stänga av kranen när du borstar tänderna i stället för att låta rent vatten rinna ut. Om vi alla skulle göra det, så sparar var och en viktiga liter - vilket sammantaget blir tusentals liter. En familj på fyra personer sparar till exempel 100 liter om dagen. 

undefined
För att förhindra vattenbrist finns det flera knep man kan ta till: bland annat att samla regnvatten i tunnor och sedan använda för att vattna trädgården.

Samla regnvatten i tunnor
Med en eller flera regntunnor under stuprören kan du känna dig rik på vatten när de är fyllda med regnvatten som du kan använda till dina plantor. Regnvatten innehåller dessutom många naturliga näringsämnen som växterna uppskattar.

Plantera häckar och gräs på hösten 
Har du planer på att anlägga en ny gräsmatta eller häck är det bäst att göra det på hösten, från september och framåt. Då är vädret lite svalare och den övriga växtligheten konkurrerar inte lika mycket om vattnet.

Fint i trädgården utan vattenslöseri 
Det finns flera sätt att använda vattnet mer sparsamt och samtidigt hålla trädgården fin. Vattnar man under tidig morgon, på kvällen eller nattetid så undviker man att vattnet dunstar bort. Vattna helst med kanna eller vattenslang. En vattenspridare kan göra av med 150 liter vatten på 20 minuter, vilket innebär 400 liter vatten i timmen. Även rotvattning är ett bra alternativ. Då leds vattnet dit det ska och rötterna söker sig djupare nedåt. 

Fyll inte poolen med kranvatten 
Naturligtvis kan du fylla en mindre pool med kranvatten men tänk då på att göra det när det är troligt att inte så många andra behöver vatten, det vill säga sent på kvällen eller tidigt på morgonen. En stor pool som rymmer flera kubik med vatten fylls lämpligast med vatten från en spolbil. Det går åt både energi och kemikalier för att producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl även viktigt att tänka på att minska på all onödig vattenförbrukning.

undefined
En droppande kran kan påverka såväl vattenförbrukningen som vattenräkningen.

Håll koll på eventuella läckage
Har du en vattenmätare i ditt hus är det bra att läsa av den med jämna mellanrum. Den kan ge en indikation på om något står och läcker. En droppande kran eller en rinnande toalett kan medföra stora skillnader i förbrukning. Om något läcker är det bra att åtgärda läckaget så fort som möjligt för att slippa onödiga kostnader på vattenräkningen.

En droppande kran är lätt att upptäcka men en läckande toalett är inte alltid lika lätt att se. Om du lägger toalettpapper runt i toalettstolen är det lättare att se om pappret håller sig torrt. Blir pappret blött kan det röra sig om ett läckage.

Alltid viktigt att tänka hållbart om vattnet 
Dricksvatten klassas som livsmedel och är hårt kontrollerat. Hela produktionsprocessen från råvatten till att vattnet kommer ur din kran tar ca två veckor. Det går åt både energi och kemikalier för att producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl alltid viktigt att tänka på att minska på all onödig vattenförbrukning.

undefined
Eskilstuna Energi och Miljö varnar för att om vattenförbrukningen blir för hög eller om grundvattnet sinar kan vi stå inför vattenbrist.

Läs mer om hur vattenproduktionen går till vid Hyndevads vattenverk på http://www.eem.se/privat/vatten-avlopp/ditt-vatten/vara-vattenverk/hyndevads-vattenverk/sahar-renar-vi-ditt-vatten/

5 smarta vattenspartips!

Korta ner duschen
En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten

Använd diskbalja vid handdisk 
Diska inte under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt ca 6 liter.

Vattenkaraff i kylen
Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll i stället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt vatten.

Samla upp sköljvatten
Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och använd det för att vattna en eller flera krukväxter.

Fyll disk- och tvättmaskiner 
Kör inte halvfulla maskiner. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskinen. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.