En av de vanligaste frågorna Sparbanken Rekarne får när det är dags att köpa bostad, är om man måste sälja sin befintliga bostad först för att kunna köpa en ny.
– Om du till exempel baserar din kontantinsats på att du får ut en viss summa när du ska sälja ditt nuvarande boende, är rekommendationen alltid att sälja först innan du köper. Det är för att vara säker på att du verkligen får ut den summan, säger Annelie Karlsson chef för privatrådgivarna på Sparbanken Rekarne.
Om du ska sälja en bostad behöver du alltid kontakta en mäklare för att se vad den kan vara värd. Marknaden förändras hela tiden, därför behöver du alltid ta reda på marknadsvärdet genom en mäklare.
– En annan sak som avgör om du måste sälja först är hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Klarar du till exempel att ha två boenden om du inte får det ena sålt?
1. Skaffa lånelöfte
2. Hitta din bostad
3. Kontakta banken
4. Undersök bostaden
5. Skriv kontrakt
6. Träffa rådgivare på Sparbanken Rekarne
7. Tillträde
Vill du flytta ditt bolån? Läs mer här.
Vill du binda ditt bolån? Läs mer här.
När det gäller om du får bostadslån från banken eller inte, är det flera saker som avgör. Delvis hur stor kontantinsats du har möjlighet att gå in med i bostaden, men också hur stor inkomst du har.
– Något som också är med i beräkningen är hur din familjesituation ser ut. Vi utgår alltid från Konsumentverkets rekommendationer utifrån vad som är rimligt att ha kvar att leva på när alla kostnader är betalda för hushållet, förklarar Annelie.
Utifrån den kalkyl banken räknar på och inklusive ränta med påslag (6,5 %), tar de ett beslut.
– Räntan kan förstås i verkligheten vara lägre, men vi tar alltid höjd för förändringar i marknaden. Vi ser också över din återbetalningsförmåga, du behöver ha en stadig inkomst.
Har du något tips till den som ska köpa sin allra första bostad?
– Jag tycker man ska ställa sig frågan ”Hur mycket är jag villig att betala i månaden för mitt boende?” I stället för ”Hur mycket pengar får jag låna?” Att köpa en bostad handlar om så mycket mer än en investering. Det handlar om hur du vill att ditt liv ska se ut. Vad vill du ha för pengar kvar när allt är betalt enligt våra kalkyler?
– Titta på siffrorna ordentligt och reflektera över hur den situationen ser ut. Börja med att titta på flera olika bostäder, bilda dig en uppfattning om området. Vad får du för känsla? Vill du ha balkong eller inte? Hur ser det ut med förskolor? På vilka sätt kan du ta dig till och från jobbet? Behöver du två bilar? Räkna in alla sådana praktiska saker och fundera på hur din nya vardag kommer bli.
– Ett annat tips är att prata med mäklarna. Skriv upp dig hos mäklarna och berätta att du är intresserad av ett visst område eller en viss typ av boende. Vår fantastiska samarbetspartner Fastighetsbyrån hjälper dig gärna, säger Annelie.
Kontakta Fastighetsbyrån här.
Vad innebär pantbrev?
– Pantbrev (finns bara för fastigheter, det vill säga villor och fritidshus) är bankens säkerhet för lånet. Om du till exempel ska låna en miljon, då behöver banken ha pantbrev på en miljon för att du ska kunna få lånet, därför tar banken huset i pant. Om vi utgår från samma exempel där du ska låna en miljon, och det redan finns 500 000 kronor i pantbrev, så får du ta över det pantbrevet, men du behöver också ta ut nya pantbrev på 500 000 kronor för att banken ska ha en säkerhet på hela miljonen du ska låna. Pantbreven kostar dig 2 % av beloppet plus administrativa kostnader. För bostadsrätter fungerar det i stället så att alla bostadsrättsföreningar ska ha ett pantregister där de håller koll på om lägenheten är pantsatt eller inte.
Vad innebär lagfart?
– Precis som med pantbrev så gäller lagfarter endast för villor och fritidshus. Lagfart är ett bevis på att det är du som äger fastigheten, och för den behöver du betala en skatt som är 1,5 % på köpeskillingen.
Hur ska man tänka om man ska bli sambos?
– Kom ihåg att tänka på juridiken. Skriv samboavtal och testamente. Här vill jag tipsa om Familjens jurist. De kan hjälpa dig och se till att allt går rätt och riktigt till.
Kontakta Familjens jurist här.