Foto: Eskilstuna Ventilationsrensning AB
För många förs tankarna tillbaka till tiden mellan 1929 och slutet av 70-talet när man nämner ordet radon, då blåbetong användes som byggnadsmaterial vid många husbyggnationer. Blåbetong avger nämligen den osynliga och luktfria radongasen som bildas när det radioaktiva ämnet radium sönderfaller.
— Det många inte tänker på är att radon egentligen finns överallt, naturligt i den mark som vi bygger villor, flerbostadshus, skolor och arbetsplatser på. Radonet kan då ta sig in i fastigheten, oavsett om det är en ny eller äldre byggnad, förklarar Jonas Billing, vd på Eskilstuna Ventilationsrensning AB och Eskilstuna Sotning AB, som erbjuder helhetslösningar inom sotning, ventilation och OVK.
När mätte du din radonhalt senast? Ett vanligt misstag som gör att privatpersoner inte genomför en radonmätning är att de bor i ett så kallat ”lågradonområde” eller att grannen gjorde en mätning som inte visade höga halter och därför anser man att man själv inte behöver mäta.
— Det finns tillräckligt med radon i marken för att det ska kunna bli höga halter inomhus. Här är det bland annat ventilationen som avgör om radonhalten blir skadlig eller inte. Något som många inte tänker på är att om de bytt fönster och glömt att sätta in ventiler så påverkas hela ventilationen inomhus, som i sin tur kan leda till att radonhalten förändras, berättar Jonas och fortsätter:
— När du köper en ny bostad är du noggrann med att kontrollera tätskikt och eventuella fuktskador. Att mäta radonet inför en bostadsaffär är minst lika viktigt, men är tyvärr något som sällan genomförs.
Behöver du råd gällande radon? Klicka här!
Det smidigaste sättet att ta reda på radonhalten är att göra en långtidsmätning med hjälp av radondetektorer, även kallade radonpuckar.
Som arbetsgivare är du skyldig enligt arbetsmiljölagar att säkerställa och regelbundet mäta radonhalten på arbetsplatsen.
— Det finns tyvärr dålig kunskap om detta och det är endast ungefär 1 % av arbetsgivare som är medvetna om sitt ansvar. Många tar för givet att det är fastighetsägarens ansvar, men det är det inte. Vi rekommenderar att du som arbetsgivare gör en radonmätning var tionde år, säger Jonas.
Att göra en radonmätning är ett enkelt, prisvärt och effektivt sätt att säkerställa att du och din familj andas säker luft i ert hem. Eskilstuna Ventilationsrensning AB har bred kunskap om radon och kan hjälpa dig hela vägen – från mätning till eventuell åtgärd.
— Det smidigaste sättet att ta reda på radonhalten är att göra en långtidsmätning med hjälp av radondetektorer, även kallade radonpuckar. Dessa placerar man i rum som man vistas i ofta, som till exempel sovrum och vardagsrum, under sextio dagar. Sedan analyseras de i ett laboratorium och vi får ett resultat som indikerar om det finns förhöjda halter eller inte, förklarar Jonas.
Det finns i vissa fall även möjlighet att göra en korttidsmätning av radon. Kontakta Eskilstuna Ventilationsrensning AB för mer information.
En långtidsmätning bör genomföras mellan 1 oktober och 30 april när det är så kallad eldningssäsong. Under vintermånaderna har man de högsta radonvärdena inomhus, bland annat eftersom fastighetens fönster och dörrar hålls stängda under denna period. Detta ger ett mer representativt mätvärde.
— Puckarna berättar halten av radon, men vi kan ta reda på var det kommer ifrån och genomföra de eventuella åtgärder som behöver sättas in. Ofta räcker det med att se över ventilationen, och det är något vi är experter på. Men ibland kan det även behövas en radonsug som hindrar radonet från att komma in i huset, och även det kan vi bistå med, säger Jonas.