Sjöräddningssällskapet i Strängnäs ser till att det finns sjöräddare tillgängliga i sin del av Mälaren dygnet runt, året om. Den viktiga verksamheten bedrivs av tjugofem frivilliga sjöräddare som rycker ut på larm gällande såväl motorstopp och kollisioner som sjukvårdstransporter och larm om fara för liv. En betydelsefull del i sjöräddarnas arbete är att ha tillgång till bra utrustning – något som Sparbankstiftelsen Rekarne sommaren 2019 såg till att ordna.
— Som sjöräddare gäller det att vara förberedd på att åka ut på larm oavsett väder. För att vi ska kunna hjälpa andra är det avgörande för oss att ha båtar som även klarar regn, dålig sikt och höga vågor. Vi har haft en äldre båt som inte hanterade oväder bra och där både lastkapaciteten och fartförmågan var långt ifrån tillräcklig. Med hjälp av banken och stiftelsen kunde vi införskaffa en ny och modernare båt, berättar Carl-Fredrik Kleman, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.
För Sparbanken Rekarne och Sparbankstiftelsen Rekarne har det alltid varit viktigt att vara en positiv kraft och att ge tillbaka till Eskilstuna och Strängnäs kommuner där de finns och verkar. Sedan 1996 har därför banken och stiftelsen tillsammans valt att återinvestera 300 miljoner kronor till kommunerna.
— Det räcker inte med att hävda att man vill stötta det lokala, man måste även visa ett genuint engagemang. Därför låter vi inte vinsten som genereras i Eskilstuna och Strängnäs delas ut till aktieägare på annat håll. Vi vill kunna göra nytta på de orter där vi finns och väljer därför att aktivt återinvestera lokalt, berättar Annika Helg, VD på Sparbanken Rekarne.
Med hjälp av Sparbankstiftelsen Rekarnes återinvesteringar fick Sjöräddningssällskapet i Strängnäs möjlighet att utveckla och förbättra sin verksamhet.
— Vår nya båt har gjort att vi kan utföra vårt arbete ännu bättre. Nu har vi fartförmågan och lastkapaciteten att klara de flesta uppdragen. Dessutom har den även utrustningen och instrumenten som krävs för att framföra båten på ett säkert sätt oavsett väderförhållanden. Det är svårt att beskriva hur tacksamma vi är för stödet vi fått, det gör verkligen skillnad för såväl sjöräddare som de som behöver vår hjälp. De har hjälpt oss att rädda liv, menar Carl-Fredrik.
Banken och stiftelsens lokala satsningar gör så mycket mer än att bara bidra till den ekonomiska tillväxten.
— Tillsammans är vi en del av ett ekonomiskt kretslopp där banken, företagen och du som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner gemensamt bygger framtidens samhälle. Vi vill därför att våra kunder sträcker på sig lite extra – detta vore inte möjligt utan dem, menar bankens VD, Annika Helg.