Annonssamarbete med Isaks Trädfällning & Röjning AB

”Vi agerar som trädets advokat”

I en trädgård i centrala Eskilstuna är Isak, Lukas, Felix och Alfred i fullt sjå med att förbereda arbetet med den stora blodlönnen.

Isaks Trädfällning & Röjning har påbörjat arbetet med en blodlönn på en tomt i centrala Eskilstuna.

Isaks Trädfällning & Röjning har påbörjat arbetet med en blodlönn på en tomt i centrala Eskilstuna.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-03-01 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Denna septembermorgon behöver nämligen trädet av flera olika anledningar beskäras. 

— För att undvika att få grenar i ansiktet när man går under trädet och för att säkerställa att förbipasserande på trottoaren inte får dem i huvudet har vi höjt kronbasen lite, men vi har även gjort en reduktion av kronbredden för att skapa lite mer luft mellan trädet och fasaden. Innan vi är klara kommer vi att glesa ur trädkronan på insidan. På så sätt behåller vi det vackrare lövverket på utsidan samtidigt som ljuset också kan nå igenom trädet, och på så sätt må bättre, förklarar Isak som driver företaget Isaks Trädfällning & Röjning. 

undefined
Även tomtens höga ek var i behov av beskärning. Här befinner sig Isak högt upp i trädkronan.

Det är med hjälp av slangbellor, ankarpunkter, selar och rep som Isak och hans kollegor tar sig upp i trädet – helt utan att göra åverkan på vare sig stam eller grenar. 

— Jag brukar säga att vi agerar som trädets advokat och någon som för deras talan. Vi utför avancerad trädfällning och trädvård där vi är precis lika måna om trädets välmående som vi är om arbetet som ska utföras och säkerheten i det, berättar Isak och fortsätter: 

— Att fälla ett träd kan man egentligen göra året om, men helst gör vi det kanske under vintern för att göra så lite åverkan som möjligt på en grön och blomstrande trädgård. Däremot så beskär vi inte träd när som helst på året, utan från augusti till mitten av mars ungefär. Detta är för att inte riskera att beskära trädet när det är i tillväxtfas då det kan tappa energi.  

undefined
Säkerheten för både Isak och hans kollegor samt allmänheten är en av de viktigaste delarna i arbetet.

Det är ett vanligt misstag att privatpersoner beskär sina träd alldeles för hårt, vilket skadar trädet mer än det gynnar det. Om du ska beskära dina träd själv är det bra att utgå ifrån att hellre göra det lite och ofta än mycket och sällan. Ta bort max 10-15 procent av lövmassan vid en beskärning, inte mer.

— Men det är också väldigt viktigt att man som privatperson förstår faran i att arbeta med träd och att inte överskatta sin förmåga. Många av de olyckor som sker är inte på grund av hur man hanterar exempelvis en motorsåg, utan på grund av att man underskattar kraften i trädet och därför får kläm- och krosskador från grenar och bitar av trädet. Stegar är också mycket farliga och stege i kombination med motorsåg är helt förkastligt. Det är därför bättre att be om hjälp från professionella, menar Isak. 

undefined
Alfred tar hand om de grenar som Isak kapar i eken.

Hos Isaks Trädfällning & Röjning är det hög kvalitet och säkerhet som genomsyrar verksamheten, men hållbarhet- och klimatfrågan står även i centrum. 

— För oss handlar inte detta om pengar, utan det centrala är att vi kan utföra ett arbete av hög kvalitet och som är säkert för såväl oss som omgivningen, men som samtidigt är hållbart i längden. Detta leder till att vi vid vissa tillfällen faktiskt tackar nej till att fälla vissa träd eller utföra vissa typer av beskärningar, på det sätt en kund önskar. När vi förklarar varför uppskattar de flesta att de fått informationen och att vi delat vår kunskap, då de själva kanske inte tänkt i de banorna. Träden är ju våra lungor och bidrar med så mycket nytta för oss människor, utan dem skulle inte vi stå här idag, menar Isak. 

Till den som är intresserad eller i behov av att få hjälp med trädvård eller trädfällning hälsar Isak att processen är väldigt simpel. 

— Kontakta oss och så bokar vi in ett kostnadsfritt hembesök där vi tittar på vad som behöver göras och hur förutsättningarna ser ut. Utefter det ger vi sedan råd och går vidare till ett offertförslag, för att därefter boka in när i tiden arbetet ska ske. 

Vill du veta mer?

Telefon: 073-344 52 17

E-Post: info@isakstradfallning.se 

Isakstradfallning.se  

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.