Eskilstuna har alla möjligheter att bli en ledande kommun i Sverige. Med en innovationsrik historia, fördelaktig position på kartan, stark entreprenörsanda och Sveriges nyaste universitet är förutsättningarna goda för att skapa en ännu bättre kommun. Men det finns en stor utmaning - många företag rapporterar att det finns svårigheter med att rekrytera ny personal med rätt kompetens. Utmaningen är densamma nationellt. En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att sex av tio företag i Sverige har svårt att hitta den kompetens de söker.
— Genom att fokusera på samarbete, nya utbildningar utifrån näringslivets behov och att skapa en attraktiv miljö för både företag och invånare ska vi besegra kompetensbristen. Den påverkar företag, myndigheter och organisationer oavsett storlek. För att lyckas krävs ett nära samarbete mellan kommunen, arbetsgivare och utbildningsanordnare så att vi tillsammans kan hitta lösningar på kompetensutmaningarna, berättar Malin Dalmén, kommunstrateg på Eskilstuna kommun.
Läs mer om kompetensutmaningen här!
Det är också viktigt att lyfta fram de många framgångsrika företagen i Eskilstuna och att visa upp att kommunen är en plats där det finns många möjligheter.
— Målet är att behålla, utveckla och attrahera kompetens genom att arbeta tillsammans. Kommunen kan erbjuda bra utbildningar och arbetsgivarna bidrar genom att erbjuda praktik- och lärlingsplatser, menar Malin.
Utbildningar utifrån näringslivets behov av kompetens
Eskilstuna har en av Sveriges största yrkesinriktade vuxenutbildningar och dessa spelar en central roll i kompetensförsörjningen.
— Vårt uppdrag är att erbjuda yrkesutbildningar som är anpassade efter arbetsmarknadens behov och vi har både ökat antalet utbildningar och skapat snabbspår för yrken med akuta behov inom industri, säger Mattias Öberg som är skolchef för Vuxenutbildningen.
Utbildningarna är specifikt inriktade på yrkeskurser, vilket gör dem kortare än gymnasieutbildningar. Ofta är de cirka ett år långa, vilket gör att eleverna snabbt kommer ut i arbetslivet.
— Cirka 75–80% av de som genomför utbildningarna får jobb och är kvar i sina anställningar sex månader senare. Dialogen mellan kommunen och företagen har förbättrats avsevärt de senaste åren, och alla är villiga att bidra. Företagen är också involverade i utbildningarna, erbjuder praktikplatser och står för studiebesök såväl innan som under utbildningstiden. Detta gör en enorm skillnad för både företagen och eleverna. Genom att samarbeta med det lokala näringslivet säkerställer vi att utbildningarna är relevanta och efterfrågade, menar Mattias.
Så tar vi oss an kompetensutmaningen – tillsammans!
Öppen dialog skapar positiv respons hos företagen
Även industrin i Eskilstuna vill bidra i arbetet med kompetensutmaningen. Vid ett event mötte Jenny Wärn, Head of People & Culture på Volvo CE, Susanne Carlsson som är HR-direktör på Eskilstuna kommun och de insåg snabbt att de stod inför liknande utmaningar.
— Vi beslutade att ta ett möte för att diskutera hur vi kunde samarbeta bättre och involvera fler stora företag i staden. Målet var att skapa en gemensam strategi för att hantera kompetensbristen så att vi inte behöver konkurrera om kompetensen, berättar Jenny och fortsätter:
— Vi skickade ut en förfrågan till olika företag i regionen för att identifiera behov och intresse för ett forum. Responsen var överväldigande positiv! Företag som Outokumpu, Assa, H&M:s lager och Coop-lagret samt Mälardalens Universitet visade stort intresse och vi har sedan ett år tillbaka varit i gång med ett arbetsgivarnätverk.
Visionen för nätverket är att ta samhällsansvar gentemot studenter och Eskilstuna som stad, och på så sätt bidra till att skapa en attraktiv plats att leva och bo på genom samarbete med skolor och kommunen.
— Kontakten med Eskilstuna kommun har varit ovärderlig för oss och vi företag har blivit mer proaktiva genom att besöka samarbetspartners och skolor för att säkerställa den kompetens som efterfrågas. Detta har varit en framgångssaga som verkligen visar att vi är starkare tillsammans, menar Jenny.
Vill du veta mer om initiativet för att möta kompetensutmaningen? Klicka här!
En tydlig framtidsvision för kommunen
Kommunen arbetar aktivt med att göra det så smidigt som möjligt för nya invånare att etablera sig och underlätta för de som vill flytta till Eskilstuna för arbete. Med inflyttarservice erbjuder de stöd i frågor som kan uppstå vid en flytt, såsom att hitta bostad, få plats i förskola eller skola, eller hjälpa en eventuell partner att också hitta jobb.
— Vi måste bli bättre på att marknadsföra det fina Eskilstuna vi faktiskt har. Eskilstuna är en stad i rörelse och har starka företag, bra utbildningar och möjligheter till en rik fritid med idrott, kultur och natur. Med starka nätverk och en gemensam vision ser vi ljust på Eskilstunas framtid, avslutar Malin Dalmén på Eskilstuna kommun.