Foto: + Katrineholm
En artikel från Näringslivsnytt
Carolines arbete går ut på att se helheten, vad det har varit, vad det är idag och vad det behöver vara i framtiden.
– Vi behöver förstå de som grundande den här platsen och vad deras syfte var. Ericsberg är mitt att förvalta en period men det är inte ”mitt”. Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för möjligheten jag har att få vara en del i Ericsbergs historia även om det såklart också innebär ett stort ansvar, säger Caroline.
Men ansvaret skrämmer henne inte. Hon säger att lite press är bra, det ska kännas att det är viktigt. Det hjälper till när beslut ska tas.
– Allt vi gör ska ske med en långsiktig tanke, oavsett om det gäller att renovera slottet eller bygga verksamheter. Det vi gör ska hålla över tid och ska hjälpa till att bära Ericsberg in i framtiden.
Ericsbergs verksamheter
Caroline vill skapa en intressant arbetsplats att jobba på. En arbetsplats som bidrar både till verksamheten men även till personlig utveckling.
– Jag tror att vi mår bra av att utvecklas och utmanas och det vill jag att mina anställda ska få.
Just nu har Ericsberg Säteri cirka 30-40 anställda under högsäsong. En ganska liten verksamheten men ändå bred. De arbetar med jordbruk, skogsbruk, besöksnäring med fokus på jakt samt etableringsmark. Nästa steg att titta mer på är förnybar energi.
Marken är en av Ericsbergs största resurs och något de vill ta vara på.
– Idag är det avgörande att jobba med förnybar energi och vi fortsätter se över hur vi med våra resurser kan bidra. Vi ska kunna stå för det nu men också under flera 100 år till.
Hon berättar att det finns en risk med att inte förstå att man måste följa med sin tid. Göra det relevant för tiden vi lever i nu. Man måste hela tiden välja, se det stora perspektivet och både klara av kärnverksamheten men samtidigt utveckla och tänka om.
– Vem hade för några år sedan trott att barkborren skulle förstöra så mycket skog. Även torka och översvämningar påverkar oss och vi behöver ta hänsyn till det.
Ericsberg erbjuder även besöksverksamhet med café, butik, konferenser, guidade turer, bröllop och jaktresor. Jaktverksamheten är en stor del av Ericsbergs verksamhet och de har tillgång till en av Sveriges viltrikaste jaktmarker. Att utveckla verksamheten och skapa nya möjligheter i form av verksamheter, byggnader eller användningsområden av befintlig mark ser Caroline som positivt.
– Jag vill förvalta det vi har men vill också med stolthet få lämna ifrån mig något som vittnar om den här tiden. Något som bidrar till platsen och som i framtiden blir en del av platsens historia, säger Caroline.
Ökning av fastighetsbeståndet
För några år sedan kom kommunen med idén om att bygga i Forssjö och Ericsberg valde att haka på, både genom att sälja mark men också att själva bygga fastigheter för att hyra ut.
– Jag är glad att vi vågade satsa. Det har gått väldigt bra i Forssjö och det är kul att vara en del av det som sker både på Ragnars Gärde och vid bruket.
Ericsbergs fastighetsbestånd omfattar ca 100 permanentbostäder och ca 60 fritidshus där fastigheterna i Forssjö är de senaste. Vid bruket i Forssjö, i den gamla smedjan, fortsätter verksamheten med restaurang, obemannad matbutik och till hösten också en salong.
– Vi är glada över Bruksholmen och ser fram emot att se vad som kommer hända där framöver, säger Caroline som idag hyr ut fastigheterna efter de omfattade renoveringarna de gjorde under 2020-2021.
Exploatering av mark
Samarbetet med kommunen fortsätter och just nu arbetar de tillsammans med en detaljplan för att exploatera på Ericsbergs mark sydost om Lövåsen. Området heter Malmsheden. En miljöutredning har gjorts och kommunen ser över om och hur man kan dra ner ett godsspår till området för framtida hållbara transporter och logistik.
– Vi har inte arbetar med exploatering av industrimark förut men vi tar hjälp av konsulter som kan frågorna. Att även ha med kommunen känns tryggt och det har varit väldigt intressant att följa deras arbetsprocesser, säger Caroline.
Utredningen som pågår runt Malmsheden gäller industrimark och detaljplanen beräknas komma ut på samråd i juni.
– Min förhoppning är att etableringarna kommer att generera arbetstillfällen eller andra positiva effekter för Katrineholm, säger Caroline.
En del av Katrineholms utveckling
Samarbetet mellan kommun och näringsliv är en stark bidragande faktor till kommunens utveckling. Caroline ser hur Katrineholm växer och ser det som positivt.
– Kommunen främjar ett gott samarbetet oss emellan. Utvecklingen i kommunen har varit ständigt pågående och trots tidigare nederlag har kommunen aldrig slutat att utvecklas. Detta både på grund av kommunen och många duktiga entreprenörer. Vi ser fram emot att fortsätta vara en del av Katrineholms utveckling, avslutar Caroline.