En borgerlig begravning ger anhöriga större frihet att utforma ceremonin precis som de önskar. Här finns inga fasta regler eller religiösa krav. I stället är det kärleken till den avlidne som står i fokus. Det är en personlig och anpassningsbar ceremoni som ger anhöriga möjlighet att hedra den avlidne på sina egna villkor.
— En borgerlig begravning ger bland annat friheten att välja vilken plats ceremonin ska hållas på, det finns inga regler för hur varken platsen eller lokalen ska se ut. Det går minst lika bra att ha akten i ett av församlingarnas kapell eller i ditt hem som vid en sjö eller i en trädgård. Valet är ditt, säger Peter Jansson, begravningsrådgivare på Eskilstuna Begravningsbyrå.
Läs mer om borgerliga begravningar här!
Även musik, tal och innehåll kan styras efter eget önskemål, där det enda kravet är att det utförs på ett värdigt och respektfullt sätt. Varje begravning kan vara unik, precis som de människor vi minns.
— Musiken spelar en central roll och det kan vara allt från klassiskt till rock, med andra ord precis den musik som den avlidne gillade. Klassiker från Björn Skifs, Tomas Stenström och Elvis är vanligt förekommande, men det har även hänt att vi spelat musik från AC/DC, Bruce Springsteen och Pink FLoyd. Det är heller inte ovanligt att man inkluderar religiösa inslag, som psalmer eller sånger, om så önskas, berättar Peter.
Anders Bjuvsjö, begravningsrådgivare och borgerlig officiant, fyller i:
— Ceremonin leds av en officiant och det kan antingen vara någon från oss på begravningsbyrån eller en familjemedlem eller vän. Oavsett så handlar talen ofta om livet, minnen och de små ögonblick som formade personen.
Precis som vid en kyrklig begravning använder man ofta ljus runt urnan eller kistan för att skapa en fin atmosfär, men som borgerlig officiant har man varken mandat eller önskan att överlämna den avlidne i Guds händer. Däremot så avvänder man ibland vissa ritualer och det kan vara en ljusceremoni eller att man lägger blommor på kistan.
– Det viktiga är att det blir en fin och värdig begravning. Själv försöker jag jobba med kontraster, att låta sorgen ta plats under ceremonin för att den måste få göra det, men även att det ska ljust och positivt, att det är den känslan man bär med sig när begravningen är över och när man tänker tillbaka på den ett år senare, säger Anders.
Alla kan välja en borgerlig begravning, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan, tillhör ett annat trossamfund eller är ateist.
— Det spelar ingen roll vilket samfund man tillhör. Oavsett religiös tillhörighet eller övertygelse kan man skapa en minnesvärd stund som hyllar livet och minnet av den som har gått bort, avslutar Thomas Lundstedt, begravningsrådgivare på Eskilstuna Begravningsbyrå.