Annonssamarbete med +Katrineholm

Fröhandlaren Veronica Gårdestig

På Impecta Fröhandel packas uppemot fem miljoner fröpåsar per år och sedan 2005 har omsättningen ökat från 5 till 100 miljoner kronor. Möt Veronica Gårdestig som tillsammans med sin bror driver familjeföretaget och som med positivitet vill fortsätta öka tillväxten och säkra företagets framtid.

"Vi provodlar allt innan det börjar säljas, vi vill känna våra produkter", säger Veronica Gårdestig.

"Vi provodlar allt innan det börjar säljas, vi vill känna våra produkter", säger Veronica Gårdestig.

Foto: Therese Larsson/+Katrineholm

Native2024-05-06 13:21
Detta är ett annonssamarbete.

Första gången Veronica arbetade på Impecta var hon endast 13 år gammal. 
– Jag skrev av adresserna från tidigare kunder på skrivmaskin. 10 000 kuvert med frökataloger skulle skickas ut. Jag blev väldigt snabb på maskinskrivning, och på postnummer, skrattar Veronica. 

Från vården till fröhandel

Veronica flyttade efter skoltiden till Örebro där hon arbetade inom demenssjukvården en period. 
– Det gav mig väldigt mycket och jag tror många skulle må bra av den erfarenheten av att få arbeta med människor. Man blir ödmjuk.

Veronica insåg dock att hon hade ett stort intresse för administrativa uppdrag och fick ett jobb inom administration på regionsjukhuset i Örebro.
– Jag är en teoretiker och jag gillar språk, vilket kommer väl till pass när man hanterar fröer med latinska namn.

undefined
Veronica Gårdestig kan många av växternas latinska namn.

Hon hade ingen plan på att blir fröhandlare som vuxen, det var hennes bror Michael som skulle ta över familjeföretaget. Han ville redan som liten bli förhandlare. Men när pappa ringde och bad henne hjälpa till med enstaka uppdrag så kom hon hem till Julita från Örebro. Även om tanken från början var temporär så blev Veronica kvar i verksamheten.

– Det var otroligt lärorikt att gå med pappa och få lära sig allt. Jag kan många av växternas latinska namn. Kan man termerna blir det lite enklare. Till exempel heter vitt alba och rött rubrum.

Ett par år efter henne kom hennes bror Michael också in i företaget. Idag är han marknadschef.
– Jag är mer vad vi ska göra, han mer hur. Han sköter tekniken, marknadsföringen med mera. Redan 1999 såg han till att vi fick en e-handel. Jag själv tycker ekonomi är väldigt roligt, framför allt när man kan använda det som ett verktyg och göra något med det.

Alla fröer testodlas i Julita

Företaget startade för snart 50 år sedan och när verksamheten växte ur lokalerna i Julita flyttade lager och distribution till Katrineholm. Produktionsdelen av verksamheten finns dock fortfarande i Julita.
– Jag bodde länge på gården i Julita efter tiden i Örebro, men flyttade in till Katrineholm 2019. Då kände jag att jag behövde lite mer distans till arbetsplatsen.

undefined
Impecta Fröhandel startade för ungefär 50 år sedan.

I lokalerna på Starrvägen i Katrineholm plockas ungefär 4-5 miljoner fröpåsar per år. Fröerna har alltid testodlats innan i Julita. Det som skiljer Impecta från många andra företag i branschen är just deras provodlingar. 
– Som leverantör vill man veta vad det är man säljer och kunna prata om det med sina kunder. Vi provodlar allt innan det börjar säljas. Vi vill känna våra produkter. Vi arbetar också med utvalda återförsäljare som har kunskap om våra produkter. Vi ska vara ett premiumvarumärke. Vi har grobarhetsgaranti på alla fröer vi säljer så kommer det inte upp någonting efter sådd får kunden nya fröer utan extra kostnad.

Bra stöd vid generationsskiftet

När generationsskiftet blev ett faktum fick de god hjälp av Almi företagspartner. Veronica har också gått en VD-utbildning där hon bland annat lärde sig att delegera, vilket hon påpekar är ett måste när ett företag växer. För växer gör de, sedan 2005 har Impecta ökat sin omsättning från 5 till 100 miljoner kronor.

– Det går inte längre att ha koll på allt själv. Man måste lita på andra. Jag tror dock mina anställda kan bli lite frustrerade på mig ibland då jag är väldigt positiv och tycker sällan saker är ett problem. Mitt motto är: hur svårt kan det vara. 

undefined
"Vi utvecklar vårt varumärke ständigt för att kunna omfatta fler produkter, men det är fröer vi är bäst på!"

Impecta växer också internationellt

2021 köpte det norska företaget Norvestor in sig som majoritetsägare.
– Vi ville säkra företagets fortlevnad och detta blev ett bra sätt. Skillnaden nu är att vi behöver rapportera till någon, bjuda in till diskussion om vi har idéer och alltid kunna påvisa varför vi vill göra något. Nu kan vi inte längre gå på magkänsla om vi skulle vilja det.

Idag är Impecta Fröhandel internationellt och finns i Norge, Finland, Danmark och Tyskland. 
– Vi har webbhandel för samtliga länder och alla produkter provodlas, produceras och packas i Julita och Katrineholm. Lagret i Katrineholm försörjer EU-marknaden medan vi har ett separat lager i Norge.

Impecta säljer inte bara ett enormt urval av fröer utan har också utvecklat produkter som växtbelysning, odlingslådor och redskap. Man har även utvecklat sortimentet med vårblommande lökar och dahlior, allt under eget varumärke.
– Vi utvecklar vårt varumärke ständigt för att kunna omfatta fler produkter, men det är fröer vi är bäst på och vi siktar på att få ut mer på marknaden framöver, avslutar Veronica. 

undefined
På Impecta Fröhandel packas uppemot fem miljoner fröpåsar per år.

En stark lokal aktör

Impecta vill fortsätta att växa och en framtidsvision är att kunna utöka samarbetet med skolorna i Katrineholms kommun. 
– Vi har tidigare samarbetat lite med Julita Skola. Det är så kul att få inspirera barnen och det är ett pedagogiskt och bra sätt att lära sig om kretsloppet när man får delta i odlingsprocessen. Man vill också att det ska finnas en stolthet för katrineholmarna, att det här kommer från vår hemkommun och vilka arbetstillfällen det ger. Vi snittar på 50 helårsanställda och har ca 70 stycken när vi är som flest under säsong. Det är många som har sin första anställning hos oss och vi har så bra säsongsanställda att vi önskar att vi kunde knyta upp dem alla på helår för att inte tappa dem.

En nära kontakt med kunderna

För dem som vill köpa Impectas produkter i en fysisk butik är man välkommen att besöka deras återförsäljare. I Katrineholm finns Impectas produkter på Systrarnas Handelsträdgård. Även Julita Gård och Ica Nära Julitahallen erbjuder ett mindre och begränsat sortiment. 

Behöver man som kund hjälp eller stöd har Impecta en professionell kundtjänst.
– Vår kundtjänst är fantastisk och kan svara på frågor och ge feedback. Man kan få odlingsrådgivning på telefon, epost eller chatt. En del kunder vill hellre ha personlig kontakt och då finns möjligheten att ringa och prata med oss. Vi är måna om våra kunder och vill att det ska bli bra, så servicen får ibland ta lite tid.

undefined
Första gången Veronica arbetade på Impecta var hon endast 13 år gammal.

Hästar, golf och resor på fritiden

Utanför Impecta har Veronica en sidoverksamhet, hon äger nämligen flera hopphästar. Hon köper in, får hjälp att träna upp och säljer dem sedan vidare. Just nu finns 8 hästar i stallet.
– Båda barnen har nu flyttat hemifrån så det är roligt att ha lite annat att göra” säger Veronica. 

Hästarna är dock inte allt. Hemma finns hunden Vega som bjuder in till härliga promenader. Tillsammans med dottern tar hon också grönt kort i golf och i den nybildade bostadsrättsföreningen där hon bor är hon ordförande. Hon reser också mer än gärna. I sommar går äventyret till Svalbard. När vi frågar om favoritplatserna på hemmaplan säger hon:
– Jag tänker så här. Varje årstid har sin charm. Just nu är det fantastiskt med alla vitsippor. Stanna bilen, kliv ut och njut en stund. Det gör jag. Sörmlands natur och skogar är fantastiska.

Läs fler artiklar i  +Magasin 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.