Annonssamarbete med +Katrineholm

På Solbacken byggde Sofia Borén ett hem och ett företag som blomstrar

Sensommaren 2019 hittade familjen Hölaas Borén sitt drömboende på en liten gård mellan Ericsbergs slott och Glindrans vackra skogar. Sofia Hölaas Borén 23 år, dotter i familjen, flyttade permanent till huset från Södertälje så snart hon tagit körkort, med en dröm om att skapa en småskalig odling av grönsaker. Idag bor hon på den lilla gården tillsammans med sambon Elvis och hunden Alex. Platsen heter Solbackens småbruk och bedriver odling av snittblommor och erbjuder självplock för besökare.

Foto: + Katrineholm

Native2024-09-03 14:15
Detta är ett annonssamarbete.

Denna artikel kommer från +Magasin

– Jag och min familj hade en vision om att odla grönsaker, bli självförsörjande och odla till försäljning. Men det finns så många andra aktörer i vårt område som redan gör det och som är riktigt bra på det. När jag berättade för min mamma om min lärare som var snittblomsodlare fick vi en helt ny vision. Vi testade oss fram och förälskade oss i en helt ny värld, berättar Sofia. 

Intresset för odling har alltid funnits i familjen. I trädgården i Södertälje växte odlingarna och pallkragarna blev allt fler samtidigt som ytan blev mindre. När familjen Hölaas Borén insåg att det krävdes mer yta att odla på samtidigt som den vackra skogen intill deras tomt skövlades ner togs beslutet om att flytta. Villan såldes och flyttlasset för familjen gick till en lägenhet i Södertälje, och samtidigt flyttade Sofia till gården.

undefined

Idag är trädgården framför den helrenoverade röda stugan fylld till brädden med vackra snittblommor. Dahliorna har nu sin högsäsong och i rabatten blommar de i olika storlekar och i en mängd olika färger. Säsongen för snittblommor börjar redan i april med tulpaner och narcisser och sträcker sig fram till hösten när den första frosten slår till. 

– Att odla snittblommor kan vara lätt, men vissa sorter är svårare än andra. Med exempelvis dahlior som blivit populärt att odla hemma i trädgården är det lätt att lyckas om man gör det rätt och lätt att det blir mindre bra om man missar något av dahliornas krav, säger Sofia och berättar att hon planerar en kurs för just odling av dahlior lite längre fram. 

– På kursen kommer man kunna lära sig allt från delning av knölar och vilka sorter som är bäst för snittodling, till olika sjukdomar som kan uppstå hos dahlior. 

undefined

Solbackens småbruk har snart avverkat den tredje sommaren för sin verksamhet och Sofia upplever att de har fått in en bra rutin och besökarna hittar till gården. 

– Det ska vara en upplevelse att besöka oss. Det ska vara ett överflöd av blommor att botanisera bland, man ska kunna ta en fika och vilja vistas här. Man kan också komma till oss som sällskap, vi har exempelvis haft möhippor på plats där tjejerna fått binda sina egna buketter, säger Sofia. 

Drömmen för Sofia och hennes föräldrar, som hon driver gården med, är att utöka säsongen och få fler olika ben att stå på. 

– Vi har ca 2 hektar mark och har en plan om att kunna plantera fruktträd, bärbuskar och grönsaksodlingar så småningom. Marken har för länge sedan varit odlingsmark så förutsättningarna är goda, vi vill gärna ta tillbaka dom möjligheterna, berättar Sofia. 

undefined

Att hitta en sysselsättning under vintern är utmanande så till hösten börjar Sofia studera till trädgårdsmästare på yrkeshögskolan i Nyköping. Genom utbildningen hoppas hon kunna få mer kunskap för att kunna utöka säsongen på Solbacken. 

Odlingsintresset har dock inte ensamrätt i Sofias liv. Intresset för sång och musik är stort och på fritiden skriver och producerar hon egen musik. 

– Det blir oftast texter om politik eller mental hälsa, men jag har lättare att producera och tonsätta musik än skriva texter. Musiken är viktig för mig så det vill jag gärna göra mer av. 

undefined

Sofia känner en stor tacksamhet till sina föräldrar som investerat i gården som hon idag bor på och får möjlighet att driva. Hade Sofia stannat kvar i storstaden hade det påverkat hennes psykiska hälsa till det sämre.

– Jag har diagnosen autism vilket gör det utmanande med mycket intryck och sociala sammanhang. Att få bo här och arbeta med naturen gör mitt liv meningsfullt och enklare. Jag hade det väldigt lätt för mig i skolan men jag mådde otroligt dåligt. Jag har fortfarande utmaningar men nu är inte berget oändligt högt, nu känner jag att jag kan ta mig över. Att bo på gården och kunna plugga på distans ger mig också möjligheten att alltid vara med min hund Alex, vilket betyder jättemycket för mig. Mina föräldrar kommer också hit så ofta de kan och det känns roligt att kunna jobba med dem och driva verksamheten inom vårat gemensamma intresse.

Läs fler artiklar i +Magasin 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.