Annonssamarbete med Sparbanken Rekarne

Värdefulla tipsen: Så gör du för att få mer i pension

Pensionen är en ny fas med mer frihet i livet. Och om du börjar spara i tid har du större möjlighet att få leva det liv du vill. Sparbanken Rekarne delar med sig av värdefulla tips för en bättre pension och hur du får stenkoll på hela ditt pensionssparande.

Pernilla Nystedt och Carola Hållén på Sparbanken Rekarne delar med sig av sina bästa tips kring pensionssparande och genom att boka en tid hos dem får du stenkoll på hela din pension.

Pernilla Nystedt och Carola Hållén på Sparbanken Rekarne delar med sig av sina bästa tips kring pensionssparande och genom att boka en tid hos dem får du stenkoll på hela din pension.

Foto: Sparbanken Rekarne

Native2024-02-14 08:00
Detta är ett annonssamarbete.

Att bli pensionär eller närma sig pension innebär att vi äntrar nästa fas i livet. När man är yngre är det lätt att tro att pension handlar om ”slutfasen”, men så är det förstås inte. 

– Vi lever längre och längre och när pensionen kommer, börjar också en helt ny frihet. Många vill till exempel ut och resa, säger Carola Hållén, Private Banker/ Försäkringsrådgivare Liv & Pension.

undefined
Pernilla Nystedt, Försäkringsrådgivare Liv & Pension och Carola Hållén, Private Banker/ Försäkringsrådgivare Liv & Pension.

– De flesta kommer att ha många år som pensionärer och vill fortsätta att ha ett bra liv med goda inkomster även efter att de slutat jobba. Kanske vill de tillbringa dagarna med barn och barnbarn och göra roliga saker med vänner. Helt enkelt ett liv som man vill fortsätta sätta guldkant på, säger Pernilla Nystedt, Försäkringsrådgivare Liv & Pension.

Få koll på hela din pension 

När det är dags att gå i pension så kommer pensionspengarna från tre olika håll. Den allmänna pensionen är från staten, avtalspensionen/tjänstepensionen kommer från arbetsgivaren och det tredje är det du själv eventuellt har sparat. Genom att boka en tid hos Sparbanken Rekarne får du full koll på alla delar av ditt pensionssparande.

– När du flyttar din pension till oss ser du allt i din internetbank. Allt blir samlat på ett och samma ställe, så du kan till exempel se tjänstepensionen från alla dina arbetsgivare som du haft. Vi hjälper till exempel till med att se vad du saknar, och kan ge rådgivning om detaljer som du kanske inte har tänkt på. Det enda du behöver göra är att boka ett möte – så tar vi hand om resten, säger Carola Hållén.

undefined
Pensionen är en ny fas med mer frihet i livet. Och om du börjar spara i tid har du större möjlighet att få leva det liv du vill.

Så kan du få mer i pension 

  • De allra flesta kommer få en pension som ligger runt 60–65 % av slutlönen. Vill du förbättra din pension så är det viktigt att du kompletterar den allmänna- och tjänstepensionen med eget sparande.
  • Om du börjar spara i tid har du större möjlighet att få leva det liv du vill. En bra vana är att alltid öka ditt pensionssparande när du till exempel får en löneökning. 
  • Det är aldrig för sent att börja spara till sin pension, men om du börjar spara tidigt och regelbundet slipper du spara så mycket per månad. Ju senare i livet du börjar spara, desto större belopp per månad behöver du spara för att få ihop en lika stor summa. 
  • Öka amorteringen på lånet, det minskar din räntekänslighet och det minskar din boendekostnad.
  • Du kan gå in på minpension.se och göra en pensionsprognos för att se hur det ser ut just för dig, det kan även Sparbanken Rekarne hjälpa till med. Kontakta sparbankenrekarne.se/boka för att gå igenom din pension.
undefined
– När du flyttar din pension till oss samlar du allt i din internetbank, säger Pernilla Nystedt.

Lönar sig att börja spara tidigare

Om du som 25-åring börjar spara 500 kr/månad är chansen stor att du som pensionär kan unna dig 7000 kr extra/månad under 20 år.

Om du i stället skjuter på att börja spara till pensionen och som 45-åring börjar spara och tänker att du vill ha 7000 kr extra i pension varje månad under 20 år, då behöver du spara 2000 kr/månad.

Många tycker att det är tråkigt och ointressant och svårt med pensionen, och då är det lätt att ”strunta” i den. 

 – Därför är det viktigt att boka en tid med oss på banken, göra en genomgång och sen kan du som kund ”glömma” den. När du kommer till banken nästa gång så hjälps vi åt att titta över hur det ser ut och om något behöver förändras, säger Pernilla Nystedt.

Kontakta www.sparbankenrekarne.se/boka för att gå igenom din pension och samtidigt få mer frihet och guldkant på vardagen när det är dags för dig att gå i pension. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.