Detta är ett annonssamarbete

När försvann mynten? Över tio år sedan 50-åringen försvann

5 april 2022 16:53

I dag är 1-kronan vår lägsta myntvalör.

Men det var inte alltför längesedan 50-öringen försvann ur våra plånböcker – och de över 40 år kommer nog även ihåg 10-öringen.

Här är datumen för när våra kära öresmynt gick ur tiden.

Dagens svenska krona har vi haft sedan 1873, då man bytte ut den dåvarande svenska riksdalern. 2003 röstade vi nej på att införa euron som valuta – och den svenska kronan verkar inte vara på väg någonstans.

Men det samma kan vi inte säga om våra fysiska mynt och sedlar. Med dagens digitala betallösningar med kort och mobiltelefon används kontanter allt mindre.

Det var också över tio år sedan det sista öresmyntet försvann ur bruk.

När försvann 50-öringen?

Som sista öresmynt försvann 50-öringen ur bruk den den 30 september 2010. Anledningen var helt enkelt att den inte användes speciellt ofta. Digitala betalningar med till exempel kort påverkas inte av att 50-öringen försvann och vi räknar fortfarande med ören när vi handlar.

Kontanta betalningar brukade dock avrundas till närmaste krontal eller 50 öre – och numera avrundar man endast till närmaste krontal.

50-öringen fanns förr i en silvervariant, men de flesta minns det klassiska kopparmyntet. I dag är även 1- och 2-kronan kopparfärgade.

När försvann 10-öringen?

Tioöringen var det näst senaste myntet att tas ur bruk, och de slutade vara giltiga september 1992. Tioöringen infördes redan 1855, och dimensionerna för mynten justerades sedan 1874. Sedan behöll tioöringen samma form ända tills den togs ur bruk.

Har du en riktigt gammal tioöring hemma? Då är den värd betydligt mer än tio öre. Fram tills 1962 innehöll nämligen tioöringen 40 procent silver – vilket gör den värd nästan tre kronor!

De flesta äldre tioöringar har därför smälts ned.

Då försvann 5- och 25-öringen

Visst har man hört flera nostalgiska historier om hur man förr i tiden kunde springa till affären och köpa kolor för fem öre? Eller har du till och med gjort det själv?

I så fall är du antagligen född på 70-talet eller tidigare.

Både 5-öringen och 25-öringen försvann nämligen samtidigt – den 30 juni 1985.

I dag tänker nog de flesta på krukväxten snarare än myntet när man pratar om en femöring.

Vill du lära dig mer om ekonomi och pengar – kolla in Advisas ordlista

Det finns mycket intressant att veta om pengar och ekonomi. Ofta kan det du lär dig hjälpa dig spara pengar och göra smartare ekonomiska val i livet. Desto mer du vet desto mindre sannolikt är det att du åker på en nit eller gör missar rörande dina pengar.

Vill du lära dig mer om ekonomi är ett bra sätt att klicka dig in på Advisas ordlista. Där förklarar vi alla de viktigaste begreppen du behöver ha koll i kontakt med banker, Skatteverket och andra myndigheter.

Mycket gällande ekonomi kan verka krångligt – men Advisas ordlista gör det lätt! Spara sidan bland dina bokmärken för att enkelt kunna återkomma när du stöter på ett nytt ord.

Tips på artiklar för att utöka din kunskap om privatekonomi:

Vad är effektiv ränta?

Så fungerar inflation

Avdrag vid deklaration

Från

Advisa.se