Annonssamarbete med +Katrineholm

Nytt koncept vill bidra till att skapa ett mer levande centrum

Sedan oktober 2023 har Petra Heidenfors titulerat sig egenföretagare, någonting som hon tidigare sagt att hon aldrig skulle bli. När Smedjan Design där Petra tidigare arbetade, gick i konkurs stod hon i valet om att bli arbetslös eller starta eget företag. Ett beslut hon inte ångrat en sekund.

Petra Heidenfors är egenföretagare i centrum.

Petra Heidenfors är egenföretagare i centrum.

Foto: + Katrineholm

Native2024-04-15 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

- Smedjan Design hade hunnit flytta in på Åkes Skor med sin pop-up-butik och hade väldigt bra respons redan då, så när konkursen var ett faktum tog jag chansen och köpte en del av konkurslagret. Det är ju det här jag vill göra och tycker är roligt och upplägget vi hade var ju så himla bra så det var ingenting att tveka på, berättar Petra.

Vägval som skapade nya möjligheter 
Petra har tidigare arbetat som undersköterska men valde efter en tid att byta yrkesbana och utbildade sig till florist. Efter utbildningen arbetade hon extra på Strandviks blommor när de under en period hade butik i galleria Kvarnen. På grund av arbetsbrist inom floristyrket började Petra arbeta som butiksbiträde i olika butiker och har gjort det fram tills idag, så erfarenheten av handelsbranschen är mycket god.

- Jag vet hur svårt det är att starta upp en butik och även ta över en butik, det kräver kapital för att våga. Att kunna samarbeta på det sätt jag gör med Åkes Skor är fantastiskt och gör det möjligt för mig att kunna driva eget. Det här är mitt bidrag till att skapa handel och ett levande centrum och kanske kan vi inspirera andra att göra likande för att våga och kunna ta klivet. I butiken kan vi hjälpas åt, vi kan underlätta varandras arbetstider och täcka upp för varandra. Tillsammans kan vi också utvecklas och växa i våra verksamheter.

undefined
Petra Heidenfors delar butikslokal tillsammans med Åkes Skor.

En gallerikänsla 
Åkes Skor i Carl Fredrikssons gränd drivs idag av Petra Vasseur och Hege Dahlberg sedan fem år tillbaka och nu har de sällskap av Petra Heidenfors som tagit över en del av butiksytan. Trion berättar att det är mycket uppskattat av kunderna att kunna erbjuda skor, kläder och accessoarer i en och samma butik. 

- Kunderna påpekar att de får en galleriakänsla i centrum som de uppskattar, berättar Petra Vasseur.

Är delad butiksyta en ny trend? 
Susanna Roback, verkställande direktör på Fastighetsägarna MittNord svarar.

- Fastighetsägare behöver värna den lokala centrumhandeln och hjälpa till att skapa hållbara lösningar, arbeta med stadsutveckling som gynnar både hyresgäster, handlare, boende, besökare samt fastighetsägare. Det är en hållbar lösning att dela både affärslokaler såväl som kontor. Att dela butiksyta är ett till utmärkt exempel på det, precis som co-workings är en möjlighet att dela kontor. 

Läs fler artiklar i +Magasin som tas fram av +Katrineholm. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.