Allt för många lägenhetsdörrar består av en klen konstruktion och knapphändig isolering, vilket resulterar i att de inte bara släpper igenom lukt, ljud och värme utan även förrädiska brandgaser och inbrottstjuvar.
— En av de främsta anledningarna till att man väljer att byta till en modern säkerhetsdörr är den personliga säkerheten, man vill känna sig trygg i sitt hem. Men det är ofta fler faktorer än så som spelar in, menar Andreas Frisk, VD på Secor/Svenska säkerhetsentreprenader i Eskilstuna.
Ljudet från spring i trapphuset, matos från grannarna och risken att låta alla höra vad du diskuterar när du står i hallen är några av de saker som en säkerhetsdörr från Daloc kan råda bot på. Med sina stora antal lager stålplåt som omsluter isoleringen och de invändiga förstärkningarna har de inte bara en hög ljudklassning, utan är även brand- och brandgastäthetsklassade. En annan aspekt som blivit aktuell är att dörren är så tät att den håller värmen kvar i lägenheten och därför bidrar till en energibesparing.
— Vi har varit med om att det brunnit så pass mycket i en lägenhet att tapeterna inte ens sitter kvar på väggarna men att det på utsidan av säkerhetsdörren inte syns att det varit en brand på andra sidan. En äldre dörr är ofta den svaga länken men i detta fall var det dörren som höll branden och röken begränsad. Bränder och inbrott är självklart något man hoppas på att aldrig behöva uppleva, men det kan ändå vara en trygghet att veta att man är skyddad, berättar Ida Wallin, sälj och projektledare på Secor.
En av många som valt att byta dörr är Ulf Blomkvist som bor i bostadsrättsföreningen Nystavaren i centrala Eskilstuna. Styrelsen hade under en längre tid funderat över att byta ut samtliga lägenhetsdörrar då deras befintliga släppte igenom för mycket ljud, men även för att av säkerhetsskäl få bort brevinkastet. Efter att ha mött Secor på en mässa bestämde de att Ida och Andreas skulle träffa bostadsrättsföreningen på det kommande medlemsmötet för att berätta mer.
— Det fanns många funderingar från de boende gällande hur det går till, vad det kostar, vad som händer med posten och så vidare. Ida och Andreas svarade på alla frågor, berättade hur effektivt och tryggt de utförde arbetet samt säkerställde att de alltid lämnar en offert på ett fast pris, utan tilläggsarbeten, förklarar Ulf.
Andreas fyller i:
— När vi träffar människorna som bor i de hem vi ska jobba i ser vi alltid till att försöka väcka så många tankar och funderingar som möjligt redan i ett tidigt skede, allt för att göra deras upplevelse av dörrbytet så bra som möjligt. Sedan arbetar våra certifierade montörer så snabbt, smidigt och effektivt de bara kan med minimal störning för lägenhetsinnehavarna.
Under drygt fyra veckor byttes samtliga 107 dörrar hos Brf Nystavaren. Secor erbjuder en mängd dörrar i olika material och färg, men hos Ulf och hans grannar landade valet på de ljusa och tidlösa ekdörrarna.
— Allt har fungerat jättebra, från det att vi träffade Secor fram tills att alla nya säkerhetsdörrar var på plats. Om det var något man hade frågor om fanns det alltid någon trevlig montör att vända sig till. Vi kände oss trygga under hela arbetets gång och är väldigt nöjda med resultatet, avslutar Ulf.
3 bästa fördelarna med att byta till en säkerhetsdörr!
- De släpper inte ut värmen i trapphuset och är på så sätt mer energieffektiva.
- De tar bort störande ljud från trapphus och omgivningar.
- De är ett tryggt alternativ mot bränder och inbrott.