Annonssamarbete med Eskilstuna pastorat

Så kan gravskötsel anpassas efter dina behov

En grav är för många en fin plats att besöka och ett sätt att minnas de vi mist. För den som är gravrättsinnehavare innebär även detta att se till så att gravplatsen är i ett vårdat och värdigt skick.

  På S:t Eskils kyrkogård har cirka 3 800 av de 7 500 pågående gravrätterna gravskötsel från Eskilstuna pastorat.

På S:t Eskils kyrkogård har cirka 3 800 av de 7 500 pågående gravrätterna gravskötsel från Eskilstuna pastorat.

Foto: Sörmlands Media

Native2022-04-05 15:27
Detta är ett annonssamarbete.

— Att rå om en grav är inte särskilt svårt, men det kräver att man lägger ner lite tid och omsorg på det. De delar av en grav som kräver skötsel är gräset runt omkring gravstenen, eventuella dekorationer och planteringar samt gravstenen i sig. Hur mycket skötsel du vill utföra på egen hand väljer du själv och resterande kan du enkelt få hjälp med, berättar Josefin Lindström som är administratör på Begravningsverksamheten i Eskilstuna pastorat.  

S:t Eskils kyrkogård ligger vackert beläget på Tumboåsen i Eskilstuna. Det nitton hektar stora området har använts som gravplats sedan långt tillbaka i historien och idag finns det tillgång till såväl minneslund och askgravlund som kistgravplatser, urngravplatser och en askgravplats. Dessa olika typer av gravplatser kräver olika typer av underhåll och omkring hälften av de pågående gravrätterna anlitar Begravningsverksamheten för sin gravskötsel. 

undefined
— Det viktigaste är att man kan känna sig trygg i att sin anhörigas gravplats är i ett vårdat och värdigt skick, menar Linn Blomstrand, till vänster i bild

— För att göra det så enkelt som möjligt för de efterlevande att se efter sina anhörigas viloplatser kan vi hjälpa till med olika typer av gravskötsel. Vilken typ av skötsel man önskar är upp till gravrättsinnehavaren själv. Vi vill att det ska kännas enkelt och tryggt att hålla en gravplats fin, menar Linn Blomstrand, driftchef på Eskilstuna pastorat.  

Vanligtvis är det ork, tid och avstånd till gravplatsen som avgör hur mycket gravskötsel man kan tänkas behöva hjälp med. En del har möjlighet att besöka graven regelbundet och kan på sätt plantera blommor, rensa rabatten och byta ut vasblomster helt på egen hand. Andra kanske inte har hälsan i behåll eller bor på annan ort. Då kan man få hjälp med antingen hela eller delar av skötseln. 

— Våra olika skötselalternativ innefattar allt ifrån bevattning och klippning av gräs till plantering av perenner och tvätt av gravanordning. Är man osäker på vilken typ av skötsel man önskar finns vi tillhands för att svara på frågor och ge rekommendationer. Sedan går det självklart bra att anpassa och ändra sin skötsel efter tid, berättar Josefin. 

undefined
På S:t Eskils kyrkogård har cirka 3 800 av de 7 500 pågående gravrätterna gravskötsel från Eskilstuna pastorat.

Linn fyller i: 

— Det viktigaste är att man kan känna sig trygg i att sin anhörigas gravplats är i ett vårdat och värdigt skick, oavsett hur ofta man har möjlighet att besöka den. 

Vanliga frågor och funderingar gällande gravskötsel: 

När planteras de blommor som ingår i mitt gravskötselpaket? 
Väder och vind avgör när vi kan plantera vårens, sommarens och höstens blommor. Är det till exempel extra kallt i april inväntar vi varmare temperaturer och att tjälen släpper ordentligt innan vi planterar. 

Hur vet ni hur just min grav ska skötas? 
Med hjälp av olika färgmarkeringar på gravplatsnumret kan vi se hur graven önskas tas om hand. 

Var kan jag beställa gravskötsel? 
Det går bra att göra genom att kontakta oss på Gravärenden eller via svenskagravar.se. 

Vill du veta mer?

Kontakta Gravärenden på 
telefon: 016-403 37 60
mejl:  eskilstuna.gravarenden@svenskakyrkan.se 

Eskilstuna pastorat utför gravskötsel till självkostnadspris och har inget vinstintresse i tjänsten. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.