Annonssamarbete med +Katrineholm

Troll, hållbarhet och sagor i unik utställning – Gustav Person skapar en nationell konstscen i Katrineholms Konsthall

I Katrineholms Konsthall presenteras konst som vi annars hade behövt resa till större städer för att kunna se. Konsthallen är en del av det rika konstlivet som finns i vår stad med exempelvis föreningarna KIKK och Konstfrämjandet Kraft, Konststudieklubben med flera.

Foto: +Katrineholm

Native2024-11-04 10:01
Detta är ett annonssamarbete.

Denna artikel kommer från +Magasin

Gustav Person, konstintendent och kulturförvaltningens konstnärlige ledare, är personen som ser till att nationellt erkända konstnärer hittar till Katrineholm för att skapa utställningar.

— Jag har arbetat från och till på förvaltningen sedan 2014 men har sedan 2020 rollen som intendent för konsthallen. Jag är med i arbetet som bestämmer vilka konstnärer vi ska ta hit och hur de ska presenteras för våra besökare. Sedan är jag med och hänger alla utställningar och jobbar mycket praktiskt, det är ett mångsidigt och roligt uppdrag, säger Gustav.

Gustav har utbildning och gesällbrev inom möbelsnickeri men även en examen från Konstfack i Stockholm. 

— Jag umgicks mycket med konstnärer, har bland annat arbetat som konstnärsassistent och var med i uppbyggnaden av utställningar. Vår familj har ett stort konstintresse och går mycket på utställningar. När vi är ute och reser är det oftast det första vi kollar upp, säger Gustav och skrattar. 

— Jag och min fru flyttade från Stockholm till Katrineholm av en ren slump, vi hittade en avstyckad gård i Julita efter att ha varit på väldigt många visningar.

undefined

Katrineholms konsthall ligger i nära anknytning till biblioteket och har man som avsikt att besöka biblioteket kommer man oftast också in och tittar på utställningarna. 

— Vårt uppdrag är att få konsten tillgänglig och göra det på ett avdramatiserat sätt. Man behöver inte vara rädd för att man inte ska förstå den, den ska väcka reflektion och tankar. Ibland kan vi kanske skruva till det så den blir lite mer utmanande och då kanske det kan väcka lite irritation, men det är också en känsla, förklarar Gustav.

Konsthallen är också ett viktigt forum för det pedagogiska arbetet. 

— Många skolor och förskolor kommer hit till oss. Vuxenutbildningar kan träna det svenska språket exempelvis genom att samtala om konsten. Det anordnas konstverkstäder för skolbarnen och det är inte helt ovanligt att vi ser eleverna här på helgerna för då kanske man vill ta med föräldrar och syskon och visa vad som finns. Det finns också skolklasser som bokar visningar kopplat till teman som man arbetar med i skolan. Konst kan sippra in i många verksamheter och är formbar på det viset, menar Gustav.

En populär aktivitet är samarbetet med biblioteket där man anordnar sagostunder i konsthallen. Familjer samlas runt bibliotekarien som läser ur en bok, kanske utefter temat i utställningen. 

— När du lyssnar och ser konsten skapar man egna bilder och fantasier. Litteratur och konst kan samarbeta och främja barn och vuxnas fantasi, säger Gustav. 

undefined

I dagsläget pågår utställningen Vi är rika som troll av konst, design- och arkitekturgruppen MYCKET. Utställningen rundar av ett konstnärligt forskningsprojekt som pågått under några år. Ett projekt de kallar för Trollsyn i hjärtmarkerna – konstnärlig forskning som vidgar vår föreställningsförmåg.

Projektet handlar om att hitta sätt att leva med naturen och inte på dess bekostnad. Utgångspunkten var att försöka förändra att formgivning och byggande idag sker på sätt som inte är hållbara. Idén är att folksagor och sägner kan lära oss om en smartare resursanvändning, eftersom de relaterar till en tid då människor levde närmare naturen och förstod att de var underkastade naturens krafter. Vi behöver förstå hur vi kan fortsätta att leva på vår planet utan att förbruka den och här spelar formgivning och arkitektur en viktig roll eftersom dagens produktion och byggnation kräver mycket resurser och skräpar ner.

— Utställningen har som alltid givit olika reaktioner och det är ett gott betyg för mig. Några undrar vad det är och är väldigt frågande. Men det är också många som tycker att den är vacker med många spännande delar. Det är väldigt roligt att jobba med konstverkstäderna kopplat till denna utställning. Barn och vuxna får vara med och skapa små troll samtidigt som vi lyfter ämnet om jordens resurser och hur vi ska tänka för att världen ska fungera för framtida generationer, berättar Gustav. 

undefined

I konsthallens rum ser Gustav en ny tom canvas för varje utställning.  

— Rummet är extremt bra och roligt att göra om. Man ska som besökare aldrig riktigt veta vad man möter när man kommer in. Nästkommande utställning blir årets Vintersalong som öppnar 7 december och varar till 18 januari, en utställning som vi arrangerar tillsammans med Västra Sörmlands konstförening. Till utställningen väljer en jury ut cirka 50 konstnärer och i år har vi fått in väldigt många ansökningar, det är riktigt roligt. Under invigningen den 7 december blir det riktigt festligt så då rekommenderar vi alla som vill ta del av utställningen att vara på plats, avslutar Gustav.

 Läs fler artiklar i +Magasin 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.