Annonssamarbete med Destination Eskilstuna

Hemestra i Eskilstuna - på en liten budget

   Sigurdsristningen
Sigurdsristningen

Det finns mycket att uppleva i Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm i sommar. Både stad och landsbygd bubblar av aktiviteter och upplevelser för både vuxna och barn.

Native 3 juli 2023 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Petra Nordström arbetar som Content Manager på Destination Eskilstuna och ansvarar bland annat för webbplatsen visiteskilstuna.se, Eskilstunas officiella besöksguide på nätet. Här bjuder Petra på några av sina bästa budgettips för en härlig semester på hemmaplan. 

— Mycket har blivit dyrare under de gångna åren. Men det finns en hel del att upptäcka här i närheten som faktiskt inte kostar mer än själva transporten, om man inte kan cykla eller promenera till sitt mål, säger Petra.

Besök Sundbyholm och Sigurdsristningen
I Sundbyholm finns den över 1000 år gamla runstenen Sigurdsristningen där de inristade motiven återger olika episoder ur sagan om Sigurd Fafnesbane, samma berättelse som Sagan om Ringen-trilogin bygger på.

 —För den som vill lära sig mer om Sundbyholm och Sigurdsristningen finns en kostnadsfri ljudguidning som man kan lyssna på via sin telefon. Guidningen finns även som en barnanpassad version, berättar Petra 

För den som önskar ytterligare aktiviteter erbjuder Sundbyholm Mälarens längsta naturliga sandstrand, ett naturreservat, flera grillplatser och en lekpark. Utöver detta finns det även möjlighet att besöka travbanan och gästhamnen och det finns gott om plats för medhavd picknick i slottsparken. 

undefined
Sundbyholms Slott

Upptäck den offentliga konsten
I Eskilstuna och Torshälla finns cirka 160 olika konstverk som man kan beskåda på egen hand.

— Varför inte packa en matsäck och göra din egen konstvandring med hjälp av kartan "Offentlig konst"? Kartan går att ladda ner som PDF på visiteskilstuna.se, föreslår Petra. 

Museum med historia och konst
Flera av Eskilstunas museer har fri entré, bland annat Eskilstuna stadsmuseum, Rademachersmedjorna, Eskilstuna konstmuseum och Ebelingmuseet i Torshälla. De tre första utav dem ligger dessutom på promenadavstånd från varandra.

— Våra museum är fantastiska! Här kan man förkovra sig i allt från industrihistoria till samtidskonst. Ett roligt initiativ nu under sommaren är Kulturpasset, där du som besökare kan samla stämplar på museerna och sedan vara med och tävla om hotellövernattningar och biljetter till fotbollsmatcher, berättar Petra. 

Läs mer om Kulturpasset och vilka museer som medverkar i projektet.

undefined
Ramsundsån

Strosa, slappa eller sprinta i Eskilstunas parker
Rothoffsparken, Rinmansparken och Krusgårdsparken är bekanta parker för de flesta lokalbor. Men Rosenforsparken i Skogstorp är en riktig liten oas som kan vara svår att upptäcka om man inte vet om att den finns. Även Ekeby våtmark är lite av en doldis när det kommer till bra promenadstråk.

En park som utvecklats de senaste åren är stadsparken. Här finns det numera två populära lekparker, en glasskiosk, strandbar och wakeboardpark. 

— Ett tips är att gå till stadsparken och ta en glass eller något läskande att dricka. Sedan kan man parkera sig i en solstol, läsa en bok och imponeras av alla modiga wakeboardåkare. Det känns nästan som om man är utomlands – fast bättre, säger Petra.

I Långbergsparken i Skiftinge finns en parkourpark, löparbanor, en bouleplan, basket- och fotbollsplaner. I Krusgårdsparken i Torshälla ligger en av Sveriges främsta OCR banor.

— Den 4-6 augusti arrangeras Tors Trophy, en del av OCR World Series i Torshälla. Det är ett evenemang som lockar hinderbanelöpare från hela Europa. Då är man varmt välkommen till Krusgårdsparken som publik, säger Petra

Fördjupa dina kunskaper om Eskilstuna under en guidad tur
I Rademachersmedjorna arrangeras kostnadsfria guidningar tre gånger om dagen till och med den 13 augusti. Under guidningarna får du veta mer om hur livet i smedjorna såg ut för 350 år sedan.

— Vill du hellre gå en guidning på egen hand finns flera ämnen att förkovra sig i. Vad sägs om ljudguidning med spökhistorier i Torshälla eller en nedladdningsbar karta för att gå i rockgruppens Kent fotspår genom Eskilstuna? säger Petra.

undefined
Rademarchersmedjorna

Vandra, cykla och campa
Eskilstuna är en utmärkt plats att utgå ifrån när det gäller vandring. 

— Det finns två vandringsleder som passerar här, den mäktiga Sörmlandsleden på 100 mil och Gyllenhielmska leden med sina 3,6 mil. Vandring är något som har vuxit i popularitet, men det har även cykelsemester och andra aktiviteter som handlar om att ta sig ut i naturen, menar Petra.

Lejonrundan på 14 km är en barnvänlig cykelled genom centrala Eskilstuna. 

— Cykelleden Mälardalsleden är en cykelled som med sina 440 km tar dig runt hela Mälaren och passerar Sundbyholm, Torshälla och Eskilstuna på vägen. Leden var Sveriges första cykelturistled när den introducerades på åttiotalet, berättar Petra.

Vill du ge dig ut i naturen och övernatta? Hos Fritidsbanken i Munktellarenan kan du låna campingutrustning utan kostnad. Under sommaren är Fritidsbanken öppen efter överenskommelse.

Kostnadsfria evenemang och sommarlovsaktiviteter
Under sommarlovet arrangeras rekordmånga kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för lovlediga barn och ungdomar, till exempel karate, scoutskola, prova på smide och musikkollo.

Den 27 juli kommer RIX FM Festival tillbaka till Fristadstorget med artister som Dotter, Hanna Ferm, Ofenbach, Måns Zelmerlöw och Klara Hammarström. 

— Det blir en fantastisk känsla av folkfest under juli och augusti med evenemang som Picnic i Parken, Rix FM festival, Allsång på Fristadstorget och Eskilstuna marknad, som alla har fri entré, säger Petra.

Få full koll på kommande evenemang och annat smått och gott genom att prenumerera på Destination Eskilstunas nyhetsbrev. Eller besök Eskilstunas evenemangsguide och filtrera innehållet på ”gratisevenemang”. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.