Här tipsar Jonas Billing, vd på Eskilstuna Ventilationsrensning AB som tillsammans med Eskilstuna Sotning AB erbjuder helhetslösningar inom sotning, ventilation och OVK, om hur du med enkla medel kan säkra din ventilation och förbättra din inomhusluft.
1. Agera förebyggande. Det bästa sättet att undvika problem med ventilationssystemet är att genomföra regelbundna kontroller och se till att åtgärda eventuella problem direkt för att undvika att de förvärras.
— Blir det imma när du duschar eller försvinner inte oset när du lagar mat? Då är det dags att kontrollera din ventilation och se om du behöver vidta åtgärder, och om du i så fall kan behöva hjälp med det. Visste du till exempel att ventilationsaggregat behöver ett filterbyte och en service regelbundet och att det är rekommenderat att rensa ventilationen vart sjätte år? säger Jonas.
Vill du få hjälp att rengöra din ventilation? Klicka här!
2. Vädra ofta, året runt. Man behöver inte hålla fönster och dörrar öppna länge, men tillräckligt för att få luften att mixas upp och röra på sig.
— Har du frånluftsventilation är det viktigt att lika mycket luft som sugs ut även släpps in. Stäng därför inga spaltventiler och öppna gärna ett fönster i ett angränsande rum när du har köksfläkten i gång – då får den även bättre effekt, förklarar Jonas.
3. Se över alla luftflöden. Om du bor i lägenhet är det centrala ventilationssystemet viktigast och om du misstänker att det inte fungerar som det ska kan du kontakta styrelsen i föreningen. Fråga när det senast gjordes en OVK och se till att ventilationen rengörs regelbundet.
— Vi har funnits sedan 1974 och har lång erfarenhet av att hjälpa såväl privatpersoner som bostads- och hyresrättsföreningar. Vi kan hjälpa till med hela ledet – från felsökning till eventuell åtgärd, berättar Jonas.
Läs mer om vikten av bra ventilation här!
4. Plocka ned ventilationsdon och se efter själv. Finns det smuts och damm så är det bra att rengöra så att luftflödena fungerar optimalt. Ta alltid hjälp av en expert om du känner dig osäker, det kan bli både kostsamt och tokigt om man råkar göra fel.
— Våra mest frekventa uppdrag gäller att någon upplever att luften hemma känns dålig och vill ha hjälp med en felsökning. Då kan vi ta reda på vad som kan vara orsaken till detta, hjälpa till med underhåll och erbjuda åtgärder som kan förbättra luften utifrån de förutsättningar man redan har, menar Jonas.
5. Se över energisparåtgärder. En ventilation i balans leder till jämnare energiförbrukning. Det är både bra för miljön och för elräkningen.
— Allt fler är intresserade av hur de kan bygga om till en ventilation som är mer kostnadseffektiv och undrar hur mycket de egentligen kan komma att kunna spara. Vi får förfrågningar från både privatpersoner och företag, avslutar Jonas.