Detta är ett annonssamarbete

Svårt att hitta hyresbostäder i Eskilstuna?

3 mars 2022 15:53

Från och med 1 januari 2022 har Eskilstuna blivit en universitetsstad och det är möjligt att det innebär att det blir svårare att finna hyresbostäder till humana priser? Fler studenter kommer att söka sig till Eskilstuna och även lärare och andra aktiva yrkesarbetare som hör ett campus till, och alla behöver naturligtvis en bostad att trivas i.

Att bo i hyresrätt är ett mycket lättsamt och problemfritt sätt att bo. Du har en fast utgift varje månad och slipper oroa dig för att bolånet ska gå upp. I hyran ingår utgifter som underhåll av boendemiljön omkring som gräsklippning och trappstädning till exempel. Går något sönder i din hyresrätt som en läckande kran eller fel på kylskåpet blir det också ordnat.

Om du är intresserad av att hyra en lägenhet för att du kanske inte vet hur länge du vill bo på orten och därför inte är intresserad av att köpa, är ett bra sätt att börja din sökning på de hemsidor som har specialiserat sig på uthyrning av lägenheter. Här får du en klar uppfattning av vad som erbjuds på hyresmarknaden. För att få en första inblick behöver du inte registrera dig eller betala något. En del portaler erbjuder även en automatisk bostadssökning som sänder dig ett mail om något intressant precis har kommit in.

Hur börjar jag?

Om du vill få en närmare kontroll och information av vad som finns på hyresmarknaden är det bästa att registrera dig som bostadssökare för lediga hyresbostäder hos en av de många

specialiserade hemsidor som förmedlar kontakt mellan hyresvärdar och bostadssökande eller hyresgäster.

Det som är bra är att du kan filtrera och få upp endast de lägenheter som passar just dig. De filter som erbjuds på bostadsportalen är bland andra det område du är intresserad av och vilken typ av hyresrätt du söker. Du kan också ange det pris som du tycker att en lägenhet är värd och som du är villig att betala. Du kanske precis har utökat familjen och behöver en större lägenhet, då kan du ställa in filtret på antal rum som du önskar samt hur många kvadratmeter du behöver.

Hyresannonserna har ofta foton och kort beskrivning av bostaden, om den är nyrenoverad, om det är bra transportförbindelser och närliggande skolor till exempel. Du får också information om när lägenheten är ledig att flytta in i. Ser du ett objekt du är intresserad av och gärna vill se lägenheten måste du ha en aktiv prenumeration. En aktiv prenumeration betyder en månadsavgift på ungefär 300 kronor, men priset varierar mellan bostads portalerna. När du har betalat in summan får du rätt att se hyresvärdens kontaktuppgifter och från den punkten sker sedan allt med den som hyr ut. 

I Eskilstuna har hyrespriserna ökat nästan 30% och i södra delarna till och med mer. Det är en stad som erbjuder stor livskvalité och närhet till naturen. Sen att du har Stockholm på pendlingsavstånd, bara 45 minuter tar det från Eskilstuna till Stockholms central, gör staden mer attraktiv. Det positiva är att hyresrättspriserna inte är lika höga som i huvudstaden.

Eskilstuna har ett kommunalt fastighetsbolag som du kan skriva in dig och även privata fastighetsbolag samt flera mäklare. Det kommunala fastighetsbolaget bygger, förvaltar och utvecklar flera fastigheter i Eskilstuna, allt från bostäder till fastigheter för äldreomsorg och förskolor. På bostadsportalerna ser du också vad de lokala mäklarna och privata fastighetsbolag har för lediga lägenheter att hyra i Eskilstuna.

Har du något att hyra ut?

Är du intresserad av att hyra ut en lägenhet som är din är det gratis att skapa en bostadsannons. Du måste uppge information som ungefärlig adress, bostadstyp, uthyrningsperiod och pris. Nu kan de som har registrerat sig på bostadsportalen se annonsen och ta kontakt med uthyraren om det verkar bra.

Om du lägger ut en annons att du vill hyra ut din lägenhet bör du veta att du samtycker att bostadsportalen använder ditt innehåll på andra medier för hemsökande. Med det menas andra webplatser, tidningar och sociala nätverk som facebook eller instagram.

Om du har en hyresrätt och är intresserad av att hyra ut måste du alltid be om tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. Det blir då så kallat en uthyrning i andra hand som du måste få tillstånd till att få göra annars kan du mista ditt förstahandskontrakt och tvingas lämna din bostad.

Om du hyr ut i andra hand kan du inte ta mer betalt för lägenheten i månadshyra än vad du själv betalar. âr den möblerad får du högst lägga till 15 procent på beloppet.

För utgifter som bredband eller elektricitet kan du bara ta betalt för det belopp du betalar.

Det är bra att veta att få hyra en bostad bör du ha fyllt 18 år. Om hyresvärden ber dig om inkomstuppgifter och kanske också kreditupplysningar, är det helt normalt. Kanske du också blir förfrågad om referenser från tidigare hyresvärdar.

Från

Bostadshub.se