Annonssamarbete med Eskilstuna Energi & Miljö

Undvik översvämning, spola inte ner fett

Alla tänker inte på att matfett som hälls ut i avloppet stelnar efter ett tag. Men det gör det, och då kan det lätt bli tråkiga stopp som kostar onödiga pengar och riskerar att orsaka vattenskador.

Matfett som hälls ut i vasken bildar lätt stopp.

Matfett som hälls ut i vasken bildar lätt stopp.

Foto: EEM

Native2021-11-26 13:30
Detta är ett annonssamarbete.

Vad ska man göra av fettet?
Fett ska aldrig hällas ut i vare sig vasken eller toaletten. Istället kan du samla upp det på olika sätt beroende vilken typ av fett, och vilken mängd fett det handlar om. Här får du några tips!

Skrapa ur alla kladdiga rester i matavfallspåsen
Potatis- och rödbetssallad och olika typer av kalla röror eller såser innehåller ofta gräddfil eller majonnäs som är väldigt fettrikt. Skrapa därför bort så mycket som möjligt direkt i påsen för matavfall innan du sköljer av din tallrik. 

undefined
Matfett som hälls ut i vasken bildar lätt stopp.

Torka ur använd stekpanna, bunke eller skål med hushållspapper
Vid mindre mängder fett som stekflott, gräddrester eller kaksmet, torka först ur använd stekpanna eller bunke med lite hushållspapper innan du diskar dem. Torkpappret slänger du i matavfallspåsen eller i påsen för brännbart avfall.

Låt lite större mängder fett stelna i en kopp i kylen eller bytta i frysen.
Vid lite större mängd stekflott som när du steker fläsk kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. Vill du inte ha fettet stående i din kyl kan du samla det i frysen i exempelvis en liten plastburk eller hink med lock. När fettet stelnat är det lätt att antingen skrapa ur koppen eller knacka ur plastbyttan direkt i matavfallet.

undefined
Med hjälp av tratten kan du samla fett i en PET-flaska.

Samla fettet med hjälp av en tratt
Flytande avsvalnat fett som överbliven frityrolja, större mängder flott eller olja från olika inläggningar hälls i en PET-flaska eller tomt mjölkpaket med hjälp av en tratt. När flaskan är full sorteras flaska/mjölkpaket med innehållande fett som matavfall. Flaskan/mjölkpaketet kommer att sorteras bort vid vår anläggning. OBS! att behållaren inte får vara av glas.

Lämna stora mängder fett till återvinningscentralen
Friterar du ofta och vill bli av uttjänad frityrolja kan du på samma sätt, med en tratt, samla fettet i en större behållare, exempelvis en plastdunk, och lämna in den på närmaste återvinningscentral.

undefined
EEM:s populära miljötrattar finns att hämta på bland annat återvinningscentralen.

Du får en miljötratt av oss
Har du ingen tratt kan du få en av oss på Eskilstuna Energi och Miljö. Våra populära miljötrattar är anpassade för att skruvas på en PET-flaska och de har också lock som du kan stänga för att slippa dålig lukt från flaskan. Miljötratten finns att hämta på våra återvinningsstationer eller i vår kundmottagning. Vi delar ut en tratt per hushåll. Bostadsrättsföreningar som vill beställa trattar till sina boende är välkomna att höra av sig för information om hur det går till.

När matfettet stelnar i rören kan det leda till översvämning.
När matfettet stelnar i rören kan det leda till översvämning.
Blir miljövänlig biogas

Fettet som sorterats som matavfall blir tillsammans med övrigt matavfall så småningom till biogas som bland annat bussarna här i Eskilstuna drivs med.

Vill du veta mer? Klick här! 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.