Annonssamarbete med Eskilstuna Energi & Miljö

Var femte matkasse slängs i onödan

Den 29 september går den internationella matsvinnsdagen av stapeln. Eskilstuna Energi och Miljö vill uppmana till att minska matsvinnet för att skapa vinst både för miljön och den egna plånboken: ”Det är inte nödvändigt att kasta efter bäst före-datumet har passerat”, säger Donny Forsberg, Kundsamordnare för hushållstransporter på återvinning.

Håll koll på temperaturen i kyl och frys.

Håll koll på temperaturen i kyl och frys.

Foto: Eskilstuna Energi och Miljö

Native2023-09-27 15:00
Detta är ett annonssamarbete.

Var femte matkasse slängs i onödan och sjuttio procent av allt matsvinn uppstår i hushållen enligt Livsmedelsverket. Därför är det viktigt att var och en tar ett helhetsgrepp om sin individuella situation och överväger hur skillnad kan göras, menar man på Eskilstuna Energi och Miljö. 

Skulle man trots allt bli tvungen att slänga någon mat för att den blivit dålig ska den sorteras som matavfall. Enligt Eskilstuna Energi och Miljö har det visat sig att de som sorterar sitt matavfall har mindre matsvinn eftersom det blir synligt hur mycket som slängs. De tar i sin tur sitt ansvar i matsvinnsfrågan genom att omvandla matavfallet till en hållbar resurs.

Vi omvandlar det till biogas, alltså miljövänligt bränsle för till exempel bil och buss, och restavfallet används som gödning. Däremot tycker vi att man i första hand ska äta upp maten som är köpt så att den inte behöver slängas överhuvudtaget. Våga lita på dina sinnen. Titta, känn, lukta, smaka! Det är inte nödvändigt att kasta direkt efter bäst före-datumet har passerat, förklarar Donny.

undefined
Frys in maten för längre hållbarhet.

Det finns flera åtgärder som kan vidtas för att minska matsvinnet i hushållen. En betydande del av matsvinnet kan undvikas med enkla planeringsmetoder, menar Donny.

– Genom att regelbundet inventera vad som redan finns i våra kök, skapa en inköpslista och anpassa vår matlagning efter den mängd mat som verkligen kommer att ätas, kan vi undvika att maten blir gammal och behöver slängas. Det är också viktigt att kontrollera att kylen och frysen håller rätt temperatur. Detta är ett effektivt sätt att minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar livsstil, säger Donny.

undefined
Håll koll på temperaturen i kyl och frys.

Här är fyra smarta tips för att minimera matsvinn:

1. Återanvänd resterna

Släng inte överbliven pasta eller grillrester.  I stället kan du skapa en läcker pastasallad genom att blanda dem. Testa också att använda överbliven kokt potatis, korv, smörgåsmat, svamp och grönsaker i en omelett. Risotto, wok och pyttipanna är andra rätter där du kan använda rester med framgång.

undefined
En pastasallad är ett perfekt maträtt som kan göras av det som finns kvar i skafferiet och kylen.

2. Maximera osten

Om du hittar lite mögel på osten eller har ostkanter kvar, behöver du inte slänga dem. Skär bort möglet, och den sista biten av osten kan rivas och frysas in för att senare användas till en gratäng eller pizza.

3. Förnya gamla frukter

Även om frukten börjar bli lite övermogen finns vitaminerna fortfarande kvar. Du kan blanda dem till en läcker fruktsallad eller frysa in dem för att senare blanda i en näringsrik smoothie.

undefined
För att ta vara på till exempel frukt är en smoothie ett bra alternativ.

4. Rädda dina örter

Om du har färska örter som ser trötta ut, behöver du inte slänga dem. I stället kan du frysa in dem och använda dem för att ge smak åt kommande maträtter.

Genom att följa dessa tips kan du minska matsvinnet och samtidigt skapa goda och kreativa rätter med dina överblivna ingredienser. Det är bra för både plånboken och miljön!

Visste du att..?

...det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdagen? 

– Du behöver inte kasta ett livsmedel bara för att bäst före-datumet är passerat.

– Lita på dina sinnen och bedöm genom att titta, lukta och smaka.

– Har livsmedlet däremot märkts med sista förbrukningsdag ska det inte ätas efter passerat datum.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Eskilstuna-Kuriren.