Svenska Airbnb-värdar såg rekordvinster i juni

Svenska Airbnb-värdar såg rekordvinster i juni Årets trend hemester har lett till att fler bokar semesterboende i Sverige. Under juni tjänade svenska Airbnb-värdar 40 miljoner kronor och allra störst var ökningen i Västernorrlands län. Samtidigt har Airbnb sett stora förluster.

14 augusti 2020 16:32

Enligt TT har Västernorrland läns Airbnb-värdar fördubblat sina intäkter i juni och de inhemska bokningarna har ökat 115 procent jämfört med samma period i fjol. Inhemska bokningar ökade även övriga svenska län. I juni var den totala intäkten för alla län strax över 39,2 miljoner kronor. Jämfört med samma period i fjol låg ökningen på 25 procent.

Gävleborgs län såg också en stor ökning på 100 procent och Örebro län ökade med 105 procent. Airbnb menar att det kan bero på att fler besöker områden som traditionellt inte ligger i topp.

TT har talat med Lillemor Bylund som hyr ut två stugor i Kramfors kommun. Även hon har märkt av ökningen:

– Trots att vi har en helt full kalender så ringer folk och frågar om de får komma ändå. Jag hör av andra som hyr här i området att de också har helt fullbokat, vad man än hyr ut så är efterfrågan jättestor, säger Lillemor.

Hon har även märkt att det är många svenska gäster jämfört med tidigare och att säsongen har blivit längre i år:

– I vanliga fall har vi mycket utländska gäster, men i år har vi i princip bara haft svenskar. Snart kommer vår första utländska gäst för hela sommaren. […]Jag tror att det är början på ett uppsving för att semestra i Sverige bland svenskar, man har fått upp ögonen för det och nu kommer det att hålla i sig.

Airbnb gick med förlust

Airbnbs grundare och VD Brian Chesky har uppgett att företaget förlorade 1 miljard dollar under den globala epidemin när internationellt resande upphörde. Airbnb ger vanligtvis inte återbetalningar, men när gränserna stängde var de tvungna att göra det. För att ha råd tvingades bolaget låna 2 miljarder dollar från investeringsbolag till en ränta på 10 procent.

Ett av Airbnbs försök att komma ur krisen var att satsa på längre hyresperioder. Tjänsten har bland annat använts av vårdanställda som befinner sig utanför hemorten för att hjälpa sjukhus och andra vårdinstitutioner.

Airbnb har även gjort det lättare för personer som vill flytta utomlands eftersom det går att hyra bostäder månadsvis genom plattformen. Temporära bostäder som går att hyra utan pappersarbetet som krävs för lokala alternativ gör det enklare för nyinflyttade att bosätta sig i ett nytt land. 

Till tidningen Times har Brian Chesky uppgett att företaget kommer att gå tillbaka till att satsa på lokala uthyrningsmarknader och mindre kända destinationer. I samma intervju säger han att Airbnb gjorde ett misstag när de inte tänkte igenom hur deras verksamhet påverkar städer och lokalsamhällen, men att det är något som ska förändras i framtiden.

Från

Spincasino