Parterna överens – busstrejken över

Busstrejken är avblåst sedan parterna kommit överens, uppger Kommunals ordförande för TT.

27 juni 2013 21:27

– Vi har träffat en ny överenskommelse, ett nytt kollektivavtal med bussarbetsgivarna, som vi är väldigt nöjda med, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till TT.

Enligt Bussarbetsgivarna är det nya avtalet på drygt tre år och ligger på märket, med löneökningar på samma nivå som för övriga avtalsområden.

– Jag är nöjd med att vi kan få igång trafiken igen och att resenärerna inte längre drabbas. Jag är också nöjd med att vi har fått ett avtal som kostnadsmässigt är på det märke som industrin har satt, säger Peter Jeppsson, vd på Bussarbetsgivarna, till TT.

Kommunals käpphäst om anställningstrygghet när entreprenörer ska ta över kollektivtrafik har lösts genom avtalsskrivningar, säger Jeppsson. Skrivningarna innebär att vid sådana tillfällen ska ambitionen vara att det överlämnande bolagets personal ska få följa med.

– Det är inte bindande på så sätt att alla ska få följa med men vi gör ett åtagande att verka för att det ska bli så, säger Jeppsson.
Annelie Nordström är särskilt nöjd över att Kommunal fått igenom sina fyra viktigaste krav.

– De är faktiskt på plats i avtalen. Det handlar bland annat om övertagande av personal vid entreprenörsbytena och ett mycket större inflytande för medlemmarna på arbetstiderna, säger hon.

I Norrköping har det rått trafikkaos under dagen på grund av att besökare på den pågående Bråvallafestivalen haft svårt att ta sig till festivalområdet på grund av strejken.

– Vi är jätteglada. Det är enormt glädjande. Nu sätter vi igång igen och håller på att köra ut spårvagnar och bussar, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, som bland annat har hand om spårvagnstrafiken i Norrköping.
Näsström hoppas att situationen nu ska bli mer lätthanterlig.

– Om några timmar tror jag trafiken ska vara igång igen ordentligt, sade han vid 21-tiden.

Ännu är det oklart när all trafik går enligt tidtabell igen, men större delen av den trafik som varit uttagen i strejk kommer att börja rulla i morgon, uppger arbetsgivarna.

(TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa